НОВИНИ

Как действа новата схема за продажба на наркотици с QR код?

При специализирана полицейска операция бяха задържани 10 души

Снимка: МВР-Бургас
bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Елеана Цанова
18:09, 25.10.2024
Чете се за: 03:02 мин.
Криминално
Слушай новината

Полицията в Бургас разкри нова схема за разпространение на наркотици у нас - чрез QR код. При мащабна специализирана полицейска операция бяха задържани 10 души.

Задържаните са заподозрени в разпространение, производство и притежание на голямо количество наркотици, сред които марихуана, друсан чай, амфетамин и метамфетамин. Единият от мъжете е пласирал наркотици по иновативната за страната ни схема с QR код през "Телеграм" канал. Схемата е нова за страната ни, но е популярен начин за разпространение на наркотици в Европа.

Наркодилърите стават все по-изобретателни, за да не бъдат заподозрени в търговия с дрога. И пристъпват към онлайн продажба.

Клиентът сканира кода и той го препраща към "Телеграм" канал. В него могат да бъдат закупени по всяко време различни видове наркотични вещества.

“По този начин може във всеки един момент, когато пожелае, да си закупи нужното количество наркотици, каквото търси. От наша страна ние ще разработваме какви са възможностите да влизат в тези канали, хората, които са вътре как комуникират в тези канали и да установим на по-късен етап и всички други участници, които са в тази схема”, обясни комисар Марин Димитров - началник на "Охранителна полиция и КАТ" към ОДМВР - Бургас.

Замесените в схемата са анонимни и трудно могат да бъдат разпознати.

“Определено самият дилър едва ли ще пише директно. Може би само някой посредник. Стараят се да бъдат изключително предпазливи и по възможност да не бъдат разпознати. Използват различни коли. Не може да се хване самата система, не могат да хванат кой кога носи”, каза Росица Димова, председател на Общинския съвет по наркотични вещества в Бургас.

Схемата с QR код дава възможност да се продават наркотици до всяка точка в страната.

“Тук нямаме малки населени места, голямо населено място. Може да се стигне до всякъде. Съответно пък, когато има такава мобилност, освен че се стига до всяка точка, се променя и цената”, посочи Росица Димова, председател на Общинския съвет по наркотични вещества в Бургас.

Репортерската ни проверка показа, че QR кодът все още е активен и препраща към чат.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Асеновград приема държавното първенство по издръжливост за деца и юноши
Асеновград приема държавното първенство по издръжливост за деца и юноши
Над 130 състезатели участват в турнира по борба Купа „Самоков“
Над 130 състезатели участват в турнира по борба Купа „Самоков“