НОВИНИ

Илън Мъск поддържа редовен таен контакт с Путин, пише "Уолстрийт джърнъл"

Снимка: БТА/Архив
bnt avatar logo
от БНТ
16:16, 25.10.2024
Чете се за: 01:32 мин.
По света
Слушай новината

Илън Мъск, най-богатият човек в света, поддържа редовен таен контакт с руския президент Владимир Путин, пише авторитетното издание "Уолстрийт джърнъл". Частните им разговори са засягали лични теми, бизнес и геополитическото напрежение и са започнали към края 2022 г. Тогава първоначалната подкрепа на милиардера за Киев във войната в Украйна се промени в полза на Москва.

Статията се позовава на един настоящ и един бивш източник от разузнаването, според които контактите с Путин са продължили, като Мъск започва все по-често да критикува американската военна помощ за Украйна и да подкрепя кандидатурата на Доналд Тръмп за президент. Мъск е имал контакти и с други лидери от кремълската върхушка.

Вестникът пише още, че Путин е помолил Мъск да не активира сателитния интернет Starlink над Тайван като услуга към китайския лидер Си Дзинпин. Много световни медии цитират публикацията. Изданието Политико коментира, че изнесената информация поражда опасения за сигурността на САЩ, предвид важността на проекта на Мъск SpaceX за военните и разузнавателните комуникации и участието му в кампанията на Тръмп. Милиардерът не е отговорил на въпросите на "Уолстрийт джърнъл".

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Анчелоти преди Ел Класико: Мотивацията е на предела
Анчелоти преди Ел Класико: Мотивацията е на предела
Арда с втори пореден успех в първенството
Арда с втори пореден успех в първенството