НОВИНИ

Как гласуват нашите сънародници в Мадрид

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
09:30, 04.04.2021 (обновена)
Чете се за: 02:50 мин.
Избори 2023
Слушай новината

Отвориха и избирателните секции в Мадрид. Три секции има в посолството и една в български магазин.

Тук гласуването започна минутки след 7.00 ч., но ентусиасти да гласуват имаше още отпреди това. Някои от хората бяха дошли след нощна смяна от работа, други просто наистина нямаха търпение да дадат гласа си толкова рано.

Пред сградата на посолството имаше опашка от около 20-30 души, но тя вървеше много бързо и нямаше никакви оплаквания. Като цяло хората са доволни от организацията.

С напредването на деня опашката пред посолството се увеличи. По обяд тук гласува и бившият премиер Симеон Сакскобурготски. А повечето от запитаните ни сънародници на въпроса "За какво гласувате?" отговарят: "Гласувам, за да се върна в България!".

Мерките, които са взети срещу заразата от коронавирус, наистина са изключителни. Гласуващите влизат през един вход, а след това излизат през друг. За тях са подготвени еднократни ръкавици, които се дават на всеки желаещ да гласува, има и индивидуални дезинфектанти, има приготвени и маски, ако някой се нуждае от такава.

Членовете на секционните комисии също са много добре защитени - имат плексигласови прегради, имат всички защитни средства. За тях посолството издаде и специални удостоверения, защото се налага да нарушат вечерния час, който е в сила тук от 23.00 ч. до 6.00 ч.

В Испания има общо 53 секции за гласуване, това е с 15 повече от предишните избори през 2017 година. Предварително подадените заявления са над 7700, но се очаква те да бъдат много повече. На място те попълват декларации, създадена е организация това да става бързо и извън помещенията за гласуване. Сънародниците ни са информирани, че имат право да гласуват с изтекли документи за самоличност от март миналата година.

Пътуването между автономните области в Испания е забранено. Това означава, че гражданите не могат да се придвижват от една област в друга, но желанието да се гласува ще се приема за уважителна причина, ако в автономната област на българския гражданин няма разкрита секция. От посолството ни препоръчват на сънародниците ни да гласуват възможно най-близо по местоживеене.

Какво казват нашите сънародници - вижте във видеото!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦИК: Имало е проблем с инсталирането на около 10 машини
ЦИК: Имало е проблем с инсталирането на около 10 машини
И Христо Иванов даде своя вот
И Христо Иванов даде своя вот