Изкуствен интелект ще дегустира бирата в Белгия, технологията създава най-добрите рецепти
Белгийски учени използват изкуствен интелект, за да подобрят вкусовите качества на бирата. Така специализирана лаборатория в университета на Льовен е установила кои точно съставки и в какви пропорции ни карат да харесваме повече популярната напитка.
Изследван е химическият състав на 250 марки бира от 22 различни вида, включително лагер, ейл, плодови и безалкохолни.
Проучени са били съдържанието на алкохол и захар, киселинността, както и присъствието и концентрацията на повече от 200 различни компоненти, които формират аромата.
Изкуственият интелект помага за установяване на сложните връзки, които определят човешкото възприятие на вкуса и аромата.
Създателите посочват обаче, че майсторството на пивовара остава от решаващо значение. Новата технология има потенциал да подобри рецептите в цялата хранително-вкусова промишленост.