ИЗВЕСТИЯ

Моите новини

ЗАПАЗЕНИ

Как изкуственият интелект подобрява вкусовите качества на бирата

Чете се за: 01:02 мин.
Европа

Изкуствен интелект ще дегустира бирата в Белгия, технологията създава най-добрите рецепти

Субтитрите са автоматично генерирани и може да съдържат неточности.
Слушай новината

Белгийски учени използват изкуствен интелект, за да подобрят вкусовите качества на бирата. Така специализирана лаборатория в университета на Льовен е установила кои точно съставки и в какви пропорции ни карат да харесваме повече популярната напитка.

Изследван е химическият състав на 250 марки бира от 22 различни вида, включително лагер, ейл, плодови и безалкохолни.

Проучени са били съдържанието на алкохол и захар, киселинността, както и присъствието и концентрацията на повече от 200 различни компоненти, които формират аромата.

Изкуственият интелект помага за установяване на сложните връзки, които определят човешкото възприятие на вкуса и аромата.

Създателите посочват обаче, че майсторството на пивовара остава от решаващо значение. Новата технология има потенциал да подобри рецептите в цялата хранително-вкусова промишленост.

Последвайте ни

ТОП 24

Най-четени

Водещи новини

Product image
Новини Чуй новините Спорт На живо Аудио: На живо
Абонирай ме за най-важните новини?