НОВИНИ

Как изкуственият интелект подобрява вкусовите качества на бирата

Изкуствен интелект ще дегустира бирата в Белгия, технологията създава най-добрите рецепти

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
22:01, 27.03.2024
Чете се за: 01:02 мин.
Европа
Снимка:
Слушай новината

Белгийски учени използват изкуствен интелект, за да подобрят вкусовите качества на бирата. Така специализирана лаборатория в университета на Льовен е установила кои точно съставки и в какви пропорции ни карат да харесваме повече популярната напитка.

Изследван е химическият състав на 250 марки бира от 22 различни вида, включително лагер, ейл, плодови и безалкохолни.

Проучени са били съдържанието на алкохол и захар, киселинността, както и присъствието и концентрацията на повече от 200 различни компоненти, които формират аромата.

Изкуственият интелект помага за установяване на сложните връзки, които определят човешкото възприятие на вкуса и аромата.

Създателите посочват обаче, че майсторството на пивовара остава от решаващо значение. Новата технология има потенциал да подобри рецептите в цялата хранително-вкусова промишленост.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Филмът на БНТ "Спасени усмивки" с награда от "SOS Детски селища България"
Филмът на БНТ "Спасени усмивки" с награда от "SOS Детски селища България"
Франция ще помага на Бразилия да строи атомни подводници
Франция ще помага на Бразилия да строи атомни подводници