НОВИНИ

Какви са вариантите за служебен премиер?

Виолета Русенова
от Виолета Русенова
20:21, 27.03.2024 (обновена)
Чете се за: 04:15 мин.
У нас
Слушай новината

След връчването и връщането веднага на празната папка, след като получи неизпълнен втория проучвателен мандат за съставяне на правителство от ПП-ДБ, президентът Румен Радев насочи вниманието към невъзможните "възможни" кандидати за служебен премиер.

След поправките в Конституцията изборът е едва измежду 10 фигури - председателят на Народното събрание, управителят или тримата подуправители на Българската народна банка, председателят или двамата заместник-председатели на Сметната палата, както и омбудсманът или заместникът му.

С отпадането на заместник-омбудсмана Елена Чернева-Маркова след нейната оставка днес остават само чисто партийни опции - всички издигнати от партии. В мотивите си Маркова пише, че напуска по лични причини. Но и президентът Радев днес се зачуди дали не е имало натиск за оставката на единствената възможна безпартийна кандидатура.

Иначе титулярът на поста Диана Ковачева беше избрана през януари за съдия в Европейския съд по правата на човека и ще поеме поста от 17 април. За БНТ от институцията на омбудсмана съобщиха, че не са били търсени за разговори от президентството.

Първото сред посочените от Конституцията лица е председателят на парламента - в случая Росен Желязков. Партийна фигура на ГЕРБ, както личи от биографията му. Секретар в Столичната община, след това в Министерския съвет по време на управлението на Бойко Борисов. Бил е министър на транспорта и депутат в три Народни събрания. В последното - сегашното - председател.

Други 4 от възможните имена са тези на управителя и подуправителите на БНБ. Управителят Димитър Радев беше преизбран през миналия юли с гласовете на ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ за втори мандат.

Според неофициални медийни съобщения Димитър Радев вече е дал знак, че не желае да поема поста на служебен премиер заради подготовката на България да влезе в еврозоната.

Централната банка има трима подуправители: Андрей Гюров, който беше част от ръководството на "Продължаваме Промяната", Петър Чобанов, финансов експерт от редиците на ДПС и третият подуправител - Радослав Миленков, който беше избран за подуправител на БНБ с гласовете на ГЕРБ, Патриотите, ДПС и "Воля" в отсъствието на групата на БСП.

Ръководството на Сметната палата също е сред възможностите за избор на служебен премиер: Димитър Главчев, предложен от ГЕРБ и избран с подкрепата на некоалиционните им партньори от досегашното управление. Главчев беше председател на 44-ото Народно събрание, но подаде оставка под натиска на опозицията, беше депутат в шест поредни парламента.

Заместничка на Главчев е Горица Грънчарова-Кожарева, съпруга на бившия член на ВСС от Прокурорската колегия Михаил Кожарев. Тя беше и изпълняващ длъжността председател на институцията след свалянето на тогавашния Цветан Цветков, отстранен с гласовете на ГЕРБ, ДПС, БСП и "Български възход". Тошко Тодоров е другият заместник-председател на Сметната палата - част от екипа финансови и икономически експерти към ГЕРБ. Ако някой от тези три последни варианта приеме - ще трябва да подаде оставка от поста си.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Боксьорът Рами Киуан в поредицата "Спортните таланти на България"
Боксьорът Рами Киуан в поредицата "Спортните таланти на България"
Ямбол загуби от Шумен в последния мач в зала "Диана" преди реконструкцията
Ямбол загуби от Шумен в последния мач в зала "Диана" преди реконструкцията