НОВИНИ

ПП-ДБ върнаха празна папка - ще има ли избори 2 в 1 (ОБЗОР)

Президентът заяви, че нараства възможността за политически служебен кабинет

Вера Александрова
от Вера Александрова
18:21, 27.03.2024 (обновена)
Чете се за: 07:07 мин.
У нас
Слушай новината

Президентът Румен Радев критикува промените в Конституцията, които го ограничават в избора на служебен премиер и предупреди за бъдеща конституционна криза.

Радев заяви това след като получи неизпълнен втория проучвателен мандат за съставяне на правителство от ПП-ДБ.

Президентът обясни, че след оставката на заместник-омбудсмана тази сутрин няма непартийна фигура сред изброените в конституционните поправки, която да посочи за премиер.

Румен Радев не смята за възможно провеждането на предсрочни парламентарни избори и за Европейски парламент в един ден.

И напомни, че целият процес по избор на служебен кабинет вече е различен и правомощията на държавния глава са ограничени и по определянето на времевите параметри за определяне на следващите избори.

Румен Радев обяви, че ще свика политическите сили за консултации в рамките на десет дни, на които да обсъдят предложението за служебен премиер.

ПП-ДБ получиха втория проучвателен мандат, а кандидатът за премиер Николай Денков, както бяха обявили предварително, веднага го върна неизпълнен. Кирил Петков помоли държавния глава, ако се стигне до предсрочни парламентарни избори, към каквито очевидно вървим, те да са заедно с европейските.

Президентът Румен Радев предупреди, че промените в Конституцията, свързани със служебното правителство, може да доведат до конституционна криза. Увери, че ще направи всичко възможно това да не се случи.

Президентът Румен Радев връчи втория проучвателен мандат на кандидата за премиер от ПП-ДБ Николай Денков с уговорка.

"Вие до последния момент полагахте усилия, вие и цялата ваша политическа формация България да има редовно правителство, включително и вчера и макар наистина вече обявихте, че ще върнете мандата, толкова е динамична обстановката, че всяко решение свикнахме да бъде предпоследно, затова ви връчвам мандата", заяви президентът Румен Радев.

"Връщам мандата неизпълнен, тъй като в настоящето Народно събрание нямам подкрепа за управленската програма, която приехме заедно с ГЕРБ-СДС преди 10 месеца и тази управленска програма всъщност е до края на 2024 година, но както виждате няма подкрепа за нейното изпълнение. Няма подкрепа и за реформите в това управление. Това, което можем да кажем, е, че коалицията ГЕРБ-ДПС всъщност искат избори и това е резултатът от тяхното желание", коментира премиерът в оставка Николай Денков.

Кирил Петков помоли държавния глава да направи всичко възможно извънредните парламентарни избори да са заедно с европейските.

"Ние няма да участваме в преговори за трети мандат и молбата ни е, ако можете да спестите 100 милиона на българските граждани, така че да не се провеждат два избора, ако успеем поне да съчетаем изборите да бъдат две в едно ви моля да положите всякакви усиля, защото тези 100 милиона могат да бъдат изразходвани по много по-адекватен начин", допълни Кирил Петков, съпредседател на ПП-ДБ.

Държавният глава предупреди за опасност от конституционна криза.

"Вече е късно за такава молба. Аз призовах да не се предприемат необмислени промени в Конституцията на Република България, особено по отношение на служебния кабинет. Вие ги предприехте и сега въпросите вече стават много повече от отговорите, аз ще направя всичко възможно, длъжен съм да го направя, процесът по избор на служебен кабинет да не прерасне в конституционна криза", заяви Румен Радев.

Президентът се обърна към ръководството на ПП-ДБ дали осъзнават какви процеси вече се отприщиха в резултата на промените в Конституцията, свързани със служебните правителства.

"Тесният кръг от възможностите за избор на служебен министър-председател се стесниха още повече днес с оставката на заместник-омбудсмана, а тя беше единствената фигура, която не е и косвено, и директно близка с никоя политическа партия. И аз истински се учудих, че вие останахте безмълвни и не реагирахте. А според мен трябваше да има въпроси защо, как, с какви мотиви, кака така изведнъж точно вчера. Имало ли е натиск и защо не се инициира изслушване", подчерта президентът.

И заяви: "Не се изненадвайте впоследствие, че рязко нараства вероятността да получите политически служебен кабинет, който не знам, но във всеки случай най-вероятно няма да бъде във ваша полза.

Кирил Петков се мотивира за конституционните промени така:

"Вече 30 години старата Конституция докара да имаме джуджета, нотариус, елфи и всякакви приказни герои. Ние направихме промяна, която си струваше, нека да не вкарваме всичко в един куп", коментира Петков.

"Аз нямам намерение да навлизам в гората на приказките с елфи и така нататък, но аз не сезирах пред Конституционния съд съдебната реформа, но за другите изменения сезирах Конституционния съд с пълното осъзнато основание, че тези промени ще доведат до кризи - е едната криза вече чука на вратата и тя ще се разгърне, повярвайте ми, в следващите седмици", заяви Румен Радев.

Снимки: Десислава Кулелиева, БНТ

А пред медиите Николай Денков не се съгласи с президента Радев, че може да се стигне до конституционна криза.

"Ако има проблеми с процедурата, тогава ще коментираме. Извинявайте, но отсега да се предпоставя, че ще има конституционна криза, ми се вижда доста несериозно. Ние имаме още стъпки от процеса. Такава процедура има в другите държави", каза още Николай Денков.

След като и вторият мандат е неуспешен, предстои президентът да връчи третия и последен проучвателен мандат за излъчване на правителство в 49-ото Народно събрание.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Слави Бинев: Сигурен съм, че Кимия Ализадех ще донесе медал на България от Олимпийските игри
Слави Бинев: Сигурен съм, че Кимия Ализадех ще донесе медал на България от Олимпийските игри
ЕК предложи създаването на обща европейска диплома
ЕК предложи създаването на обща европейска диплома