НОВИНИ

След терора в Москва - мерки в Европа в навечерието на католическия Великден

Повишена тревога от терористични атаки във Франция, Италия и Белгия

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
19:50, 27.03.2024
Чете се за: 03:32 мин.
По света
Слушай новината

Редица европейски държави подсилиха мерките за сигурност след терористичната атака срещу концертна зала в Москва в края на миналата седмица. Жертвите на нападението вече са 140, в болница остават повече от 60 души.

Какви мерки се предприемат в Европа, особено в навечерието на католическия Великден и връща ли се позабравеният страх от тероризма на Стария континент?

Малко над 48 часа след нападението в Русия Франция повиши нивото на терористична заплаха до най-висока степен.

Премиерът Габриел Атал посети една от жп гарите в Париж, за да види работата на служителите на реда. Част от повишаване на мерките за сигурност е разполагането на 3000 военнослужещи в жилищни райони. Още 4000 души имат готовност да се включат в опазването на реда.

"Ислямска държава", която пое отговорност за атаката в Москва, вече се опита да атакува Франция, както и други европейски държави през последните месеци", заяви Габриел Атал, министър-председател на Франция.

Вече над седмица 130 учебни заведения са под заплаха за атаки. Пропускателният режим е много строг.

Франция многократно е била обект на атаки от страна на "Ислямска държава". От 2017 г. досега службите са предотвратили 45 атентата, два от които от началото на тази година.

В Италия министърът на вътрешните работи Матео Пиантедоси съобщи, че нивото на заплаха от тероризъм няма да се вдига, но ще има допълнителни мерки.

"Направили сме всичко възможно, проиграли сме всички възможни сценарии. Засилени са мерките за сигурност и превенция. Те и без това бяха подсилени след началото на войната в Газа, когато международната обстановка се усложни", допълни Матео Пиантедоси, министър на вътрешните работи на Италия.

В Италия ще празнуват Великден в края на седмицата и по думите на министъра е помислено и за това.

"Въвели сме редица допълнителни мерки по местата с голяма концентрация на хора. Наясно сме, че и много от тях ще изберат да пътуват по празниците, затова и тук сме помислили за допълнителна сигурност", каза още Матео Пиантедоси.

В Белгия обмислят връщането на военните патрули на обществените места, както беше направено след атентатите в Брюксел преди осем години.

Освен терорът в Москва сред причините за подобна мярка са и зачестилите престрелки между наркодилъри в Брюксел.

Само за последната година "Ислямска държава" е извършила 1100 атаки по цял свят, при които са загинали над 5000 души. И все пак експерти твърдят, че е рано да се каже, че към страха от войната в Европа се добавя и позабравеният страх от атентати.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съдът върна "Евролаб 2011" в наети от държавата помещения на "Капитан Андреево"
Съдът върна "Евролаб 2011" в наети от държавата помещения на "Капитан Андреево"
Осем българи ще участват на турнир от Големия шлем по джудо в Анталия
Осем българи ще участват на турнир от Големия шлем по джудо в Анталия