НОВИНИ

Обвинения в парламента: Чия е отговорността за провалените преговори

Повечето партии настояват за избори "2 в 1"

Милена Кирова
от Милена Кирова
18:42, 27.03.2024 (обновена)
Чете се за: 04:45 мин.
У нас
Слушай новината

След като е почти сигурно, че отиваме на предсрочни избори повечето политици казват, че е по-добре вотът да бъде две в едно - европейски избори и за национален парламент. Мотивите: Пестене на пари и шанс за по-висока избирателна активност. Иначе и днес ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ говориха за отговорността за провалените преговори.

Мандат след мандат - неизпълнени и равносметката - чия е отговорността.

"Отговорността затова, че отиваме на предсрочни парламентарни избори е категорично на ГЕРБ. Колегите от ГЕРБ основно ги интересуваше персоналния състав на правителството, искаха промени, искаха определени хора да заемат определени позиции, ние през цялото време настоявахме да съсредоточим вниманието си върху споразумението си за продължаване на съвместното ни управление", заяви Атанас Атанасов от ПП-ДБ.

Бойко Борисов опонира и отново изтъкна усилията, които ГЕРБ-СДС са положили, за да има кабинет.

"В единия случай казват: Бойко помогни и после - виновен е за всичко. Аз проявих разбиране, че без Асен Василев не може да съществува правителство, сиреч ПП не могат да се откажат от него. Проявих разбиране - първи компромис, втори компромис - енергетиката, трети компромис - отбраната. Четвърти компромис - електронното управление. ДПС не е участвало в нито един миг в преговорите между ГЕРБ и СДС и ПП-ДБ", коментира Борисов.

Път назад един към друг за доскорошните партньори все пак изглежда, че има.

"Аз не мога да си изкривя душата и да кажа нещо лошо и за Христо Иванов, за Атанасов, за Петков, за Василев, 9 месеца сме защитавали едни и същи каузи, едни и същи министри, политики и всички сме казвали, че сме свършили добри неща", каза лидерът на ГЕРБ.

"Ние ще се борим на тези избори да получим достатъчно политическа подкрепа от българските граждани да сме първа политическа сила и отново ще сложим на масата предложенията за нашите реформи. Тези, които са готови да ги подкрепят, са добре дошли. Разбира се на базата на евроатлантически ценности на първо място това би трябвало да бъдат ГЕРБ", добави Атанас Атанасов от ПП-ДБ.

Формациите в парламента вече не просто говорят за изборите и даже се обвиняват взаимно кой е започнал кампанията си. Но първият въпрос е: Кога ще е вотът.

"Смятаме, че би било разумно да бъдат изборите две в едно най-малкото, което е, за да бъдат спестени едни 100 милиона лева, защото това е един много сериозен финансов ресурс, който може да бъде използван за социални или други дейности на държавата", заяви Атанас Атанасов.

"Важното е да има предсрочни избори, дали ще са две в едно, дали предсрочните избори биха били на втори или на 16-и е без чак толкова голямо значение", допълни лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

"Ние сме за избори две в едно по няколко причини: Първо да не се харчат излишно пари в тази криза за два избора. Второ: Би била по-висока избирателната активност, което е важно за легитимацията на институцията", коментира председателят на БСП Корнелия Нинова.

"Ние смятаме, че трябва да се отиде на избори веднага. Според нас е по-добре да са две в едно по простата причина, че чисто организационно и финансово ще бъде по-добре за държавата", каза още Тошко Йорданов от ИТН.

В крайна сметка - президентът ще насрочи изборите, след като всички конституционни процедури бъдат изпълнени.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кимия Ализадех: Горда съм, че ще мога да представям България
Кимия Ализадех: Горда съм, че ще мога да представям България
Мирослав Иванов: Целта на ГЕРБ и ДПС е да формират кабинет без нас
Мирослав Иванов: Целта на ГЕРБ и ДПС е да формират кабинет без нас