НОВИНИ

Открита е черната кутия на кораба, който се вряза в мост в Балтимор

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
21:32, 27.03.2024
Чете се за: 03:55 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Открита е черната кутия на тежкотоварния кораб, който се вряза в мост в американския град Балтимор.

Плавателният съд е изгубил захранване и е излъчил сигнал за бедствие, но не е могъл да промени курса си навреме.

Президентът Байдън обяви, че американското правителство ще финансира изцяло възстановяването на моста. Шестима души се смятат за мъртви.

Предупреждение от екипажа е позволило на властите да блокират автомобилния трафик по моста две минути преди сблъсъка.

Данните от черната кутия трябва да обяснят защо корабът буквално е угаснал в началото на 27-дневно пътуване от Балтимор към Шри Ланка с 3000 контейнера на борда.

В нощния мрак огромният морски съд с дължина 289 метра се оказал без светлини, без електроника и без двигател, като се носел неуправляемо в черните води право към моста.

Отчаяните опити за рестарт не дали резултат. Последвали трескави команди за насочване на руля наляво и пускане на котвата за спиране на дрейфа в дясно направление. Напразно. Лоцманът успял да предупреди транспортните власти на Мериленд, че ударът в моста е неизбежен.

"Трябва ми един от вас, хора на южния край и един на северния, за да спрем целия трафик по моста. Наближава кораб, изгубил управление. Докато не поставим ситуацията под контрол, трябва да спрем цялото движение".

Губернаторът на Мериленд поздрави екипажа като герои, защото с действията си са спасили човешки животи. Корабът е бил управляван от 22-има индийци. Сред тях няма сериозно пострадали. На моста са били останали шестима строителни работници, които са в неизвестност.

Шансовете им за оцеляване са практически нулеви заради температурата на водата и изминалото време. Мостът е от ключово значение за американската икономика.

Пристанището на Балтимор се използва от най-големите американски и японски автопроизводители, оттам преминават годишно 750 000 коли.

Потокът от стоки включва и стомана, алуминий и селскостопанска техника. Загубата на моста, открит преди 47 години, е шок за жителите на Мериленд. Всеки ден по съоръжението с дължина два километра и 400 метра са преминавали 30 000 жители на щата.

"Възстановяването на моста е императив. Задължително е да върнем в строя пристанището на Балтимор. Въпросът не е само до подкрепата за Мериленд, а за подкрепата на американската икономика", коментира Уес Мур, губернатор на Мериленд.

Президентът Байдън съобщи, че е преминавал по рухналия мост "много пъти", докато е пътувал между родния си щат Делауеър и Вашингтон.

"Намерението ми е федералното правителство да плати пълната цена за възстановяването на този мост и очаквам Конгресът да ме подкрепи", заяви президентът на САЩ Джо Байдън.

Той отбеляза, че от пристанището на Балтимор зависят 15 000 работни места и се зарече да премести "небето и земята", за да го възстанови. Засега няма посочени срокове. Авариралият кораб е участвал и в друг сблъсък в белгийското пристанище Антверпен през 2016 г. Тогава инцидентът е приключил без пострадали и сериозни щети.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Даниел Колинс се класира за полуфиналите на турнира по тенис в Маями
Даниел Колинс се класира за полуфиналите на турнира по тенис в Маями
Едмонд Назарян и Кирил Милов пропускат предстоящата олимпийска квалификация
Едмонд Назарян и Кирил Милов пропускат предстоящата олимпийска квалификация