НОВИНИ

Шест са жертвите на трагичния инцидент в Балтимор

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
06:21, 27.03.2024 (обновена)
Чете се за: 05:05 мин.
По света
Слушай новината

Товарният кораб "Дали", който вчера стана причина за рухването на балтиморския мост, скоро е преминал техническа проверка. Това заявиха от сингапурската компания-собственик. Американският президент Джо Байдън изключи версията за тероризъм, която се появи в някои медии и изрази увереност, че става дума за инцидент.

От бреговата охрана съобщиха, че няма надежда шестимата мъже, паднали вчера във водите на река Патапско, да бъдат открити живи. Своевременно подаденият сигнал за бедствие от страна на екипажа на товарния кораб, е предотвратил по-голяма трагедия.

12 секунди - толкова продължава съобщението на екипажа на кораба "Дали" към пристанищните власти. Успяват единствено да ги информират, че са загубили контрол върху товарния кораб и са се насочили към един от стълбовете на моста "Франсис Кий Скот".

Минута и половина по-късно на място пристига първия полицейски патрул. Наричат ги герои - именно те спират движението в двете посоки на моста, с което предотвратяват по-голяма трагедия. Секунди по-късно, под напора на 95 000 тона, колкото тежи товарният кораб, стоманената конструкция рухва.

Денонощие след трагичния инцидент няма надежда да бъдат открити повече оцелели, смятат от бреговата охрана. Шестимата строителни работници, които в момента на рухването се намирали на моста и все още не са открити, вероятно са загинали. Те са граждани на Хондурас, Мексико и Гватемала.

Спасителите успяват да извадят от водите на река Патапско двама души, които са настанени в болница. Заради ниската температура на водата и подводните течения, акциите на водолазите са прекратени. Операцията вече не се води спасителна, а издирването на телата ще се извършва само по въздух.

"Изправени сме пред безпрецедентна ситуация. Трудно е да си представим каква конструкция би могла да издържи след такъв удар. Скърбим за случилото се, но то е и повод да помислим сериозно за инфраструктурата си - морската, железопътната - навсякъде и да направим така, че случилото се в Мериленд да допринесе за повече сигурност в бъдещеЮ", каза губернаторът на Мериленд Уес Муур.

Според експерти, не грешка в конструкцията на моста, а фактът, че не е предвидено колоните му да могат да издържат на толкова силен удар, са в основата на инцидента.

"Става дума много голям контейнеровоз и не е изненада, че мостът рухна. Той е конструиран така, че да има няколко опорни точки и когато една от опорите му изчезне. Мостовете се строят по определени изисквания за безопасност, но просто не е бил предвиден толкова силен удар", обясни строителният инженер Рейчъл Сангрий.

Президентът Джо Байдън ще поиска Конгресът да одобри предложението му реконструкцията на моста да бъде финансирана от държавата.

"По всичко изглежда, че става дума за един ужасен инцидент. На този етап нямаме никаква причина да вярваме, че е умишлено дело. На жителите на Балтимор ще кажа - с вас сме. Вие сте жилави като Мериленд и силни като Балтимор. Заедно ще преминем през това изпитание", заяви президентът на САЩ Джо Байдън.

Инцидентът парализира движението на Източното крайбрежие - мостът е част от междущатската магистрала 695 - една от най-натоварените пътни артерии в страната. Именно това е и пътят, който води до Ню Йорк и Вашингтон. Годишно по моста преминават над 11 млн. превозни средства.

Неопределеното време, в което пристанището в Балтимор няма да функционира, обаче, ще се отрази на местната икономика. Десетки плавателни съдове остават блокирани в река Патапско, работи се по разкриването на алтернативни маршрути.

Стоманеният мост "Франсис Скот Кий" над река Патапско е открит през 1977 г. след 5 години строителство. С дължината си от 2 км и 600 метра е сред най-дългите в света за своето време.

Снимки: БТА

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ООН: Гладът в Газа достига застрашителни размери
ООН: Гладът в Газа достига застрашителни размери
Редовно заседание: Кабинетът в оставка продължава работа
Редовно заседание: Кабинетът в оставка продължава работа