НОВИНИ

Как съд отмени карантина, наложена след тест за COVID-19?

bnt avatar logo
от БНТ
08:19, 16.04.2021
Чете се за: 02:27 мин.
У нас
Слушай новината

Как и защо административен съд отмени наложена карантина след позитивен тест за COVID-19? Състезателят по джудо Борислав Владов е поставен под карантина след един положителен и три отрицателни теста за коронавирус. Той смята, че положителният тест е сгрешен и обжалва решението на РЗИ да бъде поставен под карантина.

Казуса в "Денят започва" коментираха адвокатът му Марияна Митова и самият Борислав.

Става въпрос за така популярната практика във връзка с COVID-19, когато имаме различни PCR тестове, първият от които положителен, да се поставят под карантина лицата, за които е установен положителен резултат. Всеки човек, изпаднал в подобна ситуация, се бунтува вътрешно, не е съгласен и започва да прави нови изследвания. От юридическа гледна точка изниква въпросът дали не се нарушават права. Борислав Владов смята, че неговите права са нарушени. Той е бил поставен под карантина след първия положителен тест, но последващи отрицателни, разказа адвокат Марияна Митова.

Във връзка с негово участие на европейско първенство по джудо в Хърватска той прави изследване в лаборатория, където се установява, че резултатът от първия тест е положителен. И не само на него. Неговият треньор има симптоми, докато Борислав е без такива. Ние имаме съмнение, че неговият тест е бил заразен. Лаборантката е взимала едновременно на всички изследвания без ръкавици и други защитни материали. И ги е докосвала по лицата, обясни още тя.

Борислав разказа, че след първия положителен тест е имал три отрицателни. Въпреки това РЗИ го поставя под карантина за 14 дни. „Аз бях напълно здрав, както и баща ми, който беше контактен с мен“. Според Борислав положителният тест е сгрешен и затова обжалва решението на РЗИ.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Д-р Маджаров: Обстановката не предполага да се лишим от Националния оперативен щаб
Д-р Маджаров: Обстановката не предполага да се лишим от Националния оперативен щаб
Костадин Ангелов ще представи днес данни за разпространението на коронавируса
Костадин Ангелов ще представи днес данни за разпространението на коронавируса