Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Как се движат цените на доматите от границата до магазина?

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
18:42, 26.03.2023
Чете се за: 04:25 мин.
У нас
Слушай новината

Втора поредна седмица продължава понижението на индекса на тържищните цени. Той отразява цените на хранителните стоки на едро. И тази седмица той пада с 1.30 на сто. Поевтиняват зеленчуците - основно краставици и домати. Това показват данните на Комисията за стоковите борси и тържищата, но какво е реалното положение.

В София, в някои вериги и по пазарите, цените на доматите си остават високи - между 4 лева и седем и петдесет за килограм. Оказва се обаче, че на входа на страната вносните домати са значително по-евтини.

Проверката на цените на доматите започна от борсата край петричкото село Кърналово, където се продават предимно гръцки домати. Красимир има склад тук от 30 години. Казва, че цените са паднали през последния месец. Купува доматите от пазара в Солун. Слага минимална надценка и в момента ги продава за около 1.50 лв. килограма.

"Беше два-три лева цената, но сега паднаха цените и още ще падат", заяви Красимир Иванов, борса с. Кърналово.

"Краставици има на 1.50 до 2 лева, българските са до 3 лв.", допълни Зоя Георгиева, борса село Кърналово.

-БНТ: Хората интересуват ли се дали е българско или гръцко?

Зоя Георгиева: "Интересува ги цената по принцип. Всеки гледа цената, защото на народа му липсва парата".

От 1.50 на границата на борсата, в "Слатина" в София цената на доматите вече е двойна - над 3 лв. Обяснението на търговците тук е, че цена от 1.50 е за домат с ниско качество от Гърция. За борсата в "Слатина" те купуват висококачествени домати от Солун на цена 2.40 за червения и 3.60 за розовия домат.

"В момента продаваме домат на цени на едро 3.60. Сменят се много често цените, всеки ден варират нагоре - надолу", коментира Стилян Матракчийски, борса "Слатина", София.

Проверката по магазините и веригите в столицата показа, че цените на дребно на гръцките домати започват от 4 лв., като на някои пазари стигат 7.50 за кг.

И така от 1.50 на борсата гръцките домати се продават в столицата на тройно, четворно по-висока цена. Обяснението на българските производители е с многото прекупвачи и високите надценки на търговците.

"По веригата минават няколко посредници, прекупвачи. Някои от тях са фирми, други са физически лица и по този начин до крайния потребител стига силно завишена цена в сравнение с тази, която влиза в страната. И второ това се високите надценки, които се слагат и то не само във веригите, но и в малките магазинчета за плодове и зеленчуци", поясни Мариана Милтенова, Национален съюз на градинарите.

Цените, на които Петър Рачев продава гръцки домати на сергия край бургаското село Маринка, показват какво се случва, когато няма прекупвачи и високи надценки. Петър купува доматите от Петрич за 1.50 кг. и ги продава за 2.90. При него винаги има опашка от купувачи, разбрали за евтините зеленчуци.

"Не сме производители, всичко е внос от Гърция. Пазаруваме от Петрич. Просто не слагаме такава голяма надценка. Това ни е достатъчно като надценка. Имаме си и фактури, всичко е изрядно", каза още Петър Рачев, с. Маринка, Бургаско.

Очакванията са през април да има по-голямо предлагане на домати и краставици, не само българско производство, но и внос. Оттук според експертите ще има насищане на пазара и стабилизиране на цените. Прогнозите са, че цените на доматите по пазарите ще паднат до 2 - 2.30 за килограм.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Атака с дрон? Експлозия в руската област Тула
Атака с дрон? Експлозия в руската област Тула
Славия загуби контролата с Раднички в Сърбия
Славия загуби контролата с Раднички в Сърбия