НОВИНИ

Как се настаняват в общежитията у нас студентите в неравностойно положение?

Тереза Кънчева
от Тереза Кънчева
20:50, 27.04.2023
Чете се за: 03:27 мин.
Общество
Слушай новината

Трудности пред бъдещите студенти в неравностойно положение. Христина е с детска церебрална парализа. Предстои ѝ кандидатстване в Софийския университет, а след това и прием в общежитие. Оказва се обаче, че трудностите пред нея продължават, тъй като общежитията на Софийския университет разполагат само с две гарсониери, оборудвани по Наредбата за достъпна среда.

Христина е в 12-и клас. Искала е да учи в езикова гимназия, обаче средата се оказва недостъпна за нея. И така вече 12 години е принудена да се обучава вкъщи. Въпреки това не спира да учи испански. Почти сигурно е, че ще бъде приета в мечтаната от нея Испанска филология, тъй като има отличен успех. Защитава и ниво В1.

"Проверявано е от Министерството на образованието в Испания и имам почти максимум точки – 98 - 99 от сто", казва Христина Иларионова.

За да се премести от Русе в София, жилището или общежитието, в което ще се настани, трябва да е приспособено за нуждите ѝ. Христина не може да се обслужва сама и е необходимо да бъде с майка си.

"Трябва входът да е достъпен или да е на партерния етаж, или да има рампа, която да отговаря на изискванията - с малък наклон. Трябва в банята да няма праг, вратата на банята да е 80 см, както и всички врати и мивката да няма отдолу шкаф", казва тя.

По закон хората, които са с ТЕЛК, директно се класират в студентските общежития.

"От 6 месеца сме в търсене на квартира, обаче не можем да намерим достъпна, затова се пренасочихме към софийски общежития. И се започна отново такава кореспонденция с тях, в която те вече ми обясниха с имейл, че имат само две стаи, които са достъпни, но са заети в момента и най-вероятно няма да имат време до септември да преустроят нова стая, защото процедурата е много тежка. В същото време ми обясниха, че много отрано съм започнала, преди да е приета, да се интересувам от достъпност", казва майката на Христина Преслава Неделчева.

От Софийския университет заявиха, че те разполагат с две гарсониери предназначени за студенти в неравностойно положение, които са оборудвани по Наредбата за достъпна среда.

Студентските общежития към университета разполагат с още 64 персонални стаи (с едно легло), в които се настаняват студенти със специални потребности. Комисията по настаняване в общежитията на Софийския университет съдейства на студентите със специални потребности да бъдат настанени в подходяща стая.

Мечтата на Христина от няколко години е да заживее в Испания, тъй като там средата за нея е много по-достъпна. А дали ще намери достъпна среда, за да сбъдне мечтата си, предстои да разберем.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Южнокорейският президент изненада Джо Байдън с изпълнение на песента "Американски пай" (ВИДЕО)
Южнокорейският президент изненада Джо Байдън с изпълнение на песента "Американски пай" (ВИДЕО)
Може ли изкуственият интелект да отложи във времето остаряването и болестите?
Може ли изкуственият интелект да отложи във времето остаряването и болестите?