НОВИНИ

Външният министър: Ако бъдат приети два закона, България може да влезе в Шенген през есента

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
19:09, 27.04.2023
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Слушай новината

Ако бъдат приети два закона от Народното събрание и претенциите на Нидерландия бъдат удовлетворени, има вероятност през есента България да бъде приета в Шенген, това каза днес служебният министър на външните работи Николай Милков.

Той уточни, че става въпрос за Законите за отчетността на главния прокурор и за реформата на КПКОНПИ. Според Милков приемането на тези два закона ще отвори пътя на Нидерландия за положителна оценка. Колкото до другата страна, която е против, Австрия, Милков каза, че тук претенциите са в сферата на Министерството на вътрешните работи.

Служебният министър на вътрешните работи призова депутатите да разгледат законопроектите, които касаят приемането на България в Шенген.

"Трябва да бъдат приети два закона, тези закони трябва да намерят, както и другите разбира се практики, място в един положителен доклад, който европейската комисия трябва да представи на държавите - членки и на базата на този положителен доклад нидерландската страна да вземе своето решение, има възможност през есента, ако всичко това се случи така както е предвидено в тази формула България да получи членство в Шенген", каза Николай Милков.

В предаването "Още от деня" вътрешният министър Иван Демерджиев заяви, че законопроектите са съгласувани с редица европейски институции.

"След като всички сме единодушни, ние като представители на служебния кабинет и народните представители, че приемането ни в Шенген е приоритет, нека да го докажем с действията си. Ние извършихме огромен по обем работа, за да завърши тя резултатно, трябват действия от страна на Народното събрание. Нека депутатите проявят същата отговорност, същата енергия и да покажат, че сме способни да се борим за националните си приоритети", каза Иван Демерджиев.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Опити за удължаване на примирието в Судан
Опити за удължаване на примирието в Судан
Демерджиев: Отношенията между България и Турция са пример за цяла Европа
Демерджиев: Отношенията между България и Турция са пример за цяла Европа