НОВИНИ

Преди първия мандат: Преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
17:50, 27.04.2023
Чете се за: 04:02 мин.
Политика
Слушай новината

Преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ продължиха и днес през целия ден. Разговорите се водиха по секторни политики, за да се стигне до одобрена и от двете коалиции управленска програма. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отрече да са поставяли ултиматум на ПП-ДБ като са поискали да им представят правителство. От втората политическа сила потвърдиха, че обсъждат възможността да предложат предсрочно кабинет.

Бойко Борисов отново призова коалицията "Продължаваме Промяната" - "Демократична България" да посочи конкретно с кого би могла да преговаря за правителство с втория мандат. Упрекна новата коалиция, че говорят как ще търсят плаващи мнозинства с другите партии в парламента преди да са приключили и изчерпали преговорите между първите две сили.

"Другите имат имена, значи ДПС е по-приемливо от ГЕРБ, кажете го на вашите избиратели, и аз ще се съглася, направете си коалиция и управлявайте, но да шикалкавят с плаващи мнозинства, с подобни глупости, това е хора, които не знаят как се управлява държавата", каза Бойко Борисов.

Според лидера на ГЕРБ управленската програма е най-важна.

"Аз мисля, че и днешния ден трябва да се използва, за да видим и програмите на управление, ние ще наложим нашата върху тях и аз мисля, че в пъти е по-добра, по-конкретна, по-разписана с всички сектори в нея. Но нека да им дадем шанс.

Няма срок на търпението. Това би било най-добро и ще проявим въпреки обидното отношение търпение", каза Борисов.

Той отрече да са поставяли ултиматум за представяне на правителство от "Продължаваме Промяната" - "Демократична България".

Николай Денков също отрече, но потвърди, че работят по състав на кабинет, който да предложат преди връчването на първия мандат.

"Аз не мисля, че някой може да поставя ултиматуми тука. Въпросът е може ли да се свърши работа. Нека да бъдем по-спокойни, няма думичката ултиматум и мисля, че не са я използвали. Аз също няма да я използвам. Работи се по проектосъстава на кабинета, когато имаме някаква готовност, първо трябва да мине през националния съвет и след това ще има информация", каза Денков.

Иначе днес от сутринта започнаха разговорите по секторни политики на кафе в клуба на парламента.

Събраха се по сектор сигурност, образование, правни въпроси, икономика, социална политика. Разговорите между двете коалиции продължиха по повече от час.

"Всички работни групи на експерти, което и вчера беше уговорка между нас след срещата ни, и днес се потвърди - започват работа и надявам се, че те много експедитивно ще го правят, за да влезем в сроковете, които взаимно сме си поставили", каза Десислава Атанасова.

"Ние водим тези разговори, водим ги открито пред всички и търсим работещо решение, като в същото време, за да може този диалог да сработи между две политически сили, които очевидно нямат взаимно доверие, той трябва да бъде конструктивен и да не се поставят ултиматуми", каза Андрей Гюров.

Двете коалиции ще преговарят по секторни политики поне до утре.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Снимки:Десислава Кулелиева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бюджет 2023: Синдикатите искат повече социални разходи, а от бизнеса - да бъдат замразени
Бюджет 2023: Синдикатите искат повече социални разходи, а от бизнеса - да бъдат замразени
Австралийски пътешественик корабокрушира край Приморско
Австралийски пътешественик корабокрушира край Приморско