НОВИНИ

Икономистът Елшад Маммадов пред БНТ за пътя на азерския газ към Европа

bnt avatar logo
от БНТ
16:42, 27.04.2023
Чете се за: 11:17 мин.
По света
Слушай новината

България и още три държави от Източна Европа вече имат реална алтернатива на руските газови доставки - след подписването на меморандум за пренос на газ от Азербайджан по съществуващи трасета. Трудно е да се правят прогнози за цените на природния газ на световния пазар, за това е по-целесъобразно Европа и Азербайджан да фиксират конкретни цени за доставките. Това каза специално за "Светът и ние" азерският икономист Елшад Маммадов.

- Като икономист как оценявате подписването на Меморандума, по който България, Румъния, Унгария и Словакия ще получават газ от Азербайджан?

Елшад Маммадов: Трябва да се каже, че Азербайджан през тези три десетилетия спечели репутация на сигурен външнотърговски партньор и доставчик на енергоресурси. Отначало в по-голяма степен ставаше въпрос за петрол, но след това и в газовия сегмент страната стана сигурен и важен външнотърговски партньор. Вече виждаме, че Европейският съюз изпитва сериозни проблеми с новите доставчици, с новите външнотърговски партньори и с доставките на енергоносители. Погледнато от тази страна Азербайджан е една от малкото страни, която може да осигури като регионална газова държава доставките на газ на територията на Европейския съюз.
И нещо, което специално искам да подчертая, Азербайджан в осъществяването на газовата си стратегия в сферата на износа на газ на територията на ЕС постави на първо място акцент на южноевропейските и от части на източноевропейските страни. В този контекст Азербайджан намери за себе си стабилен пазар и вече виждаме, че много страни точно от Югоизточна Европа преди всичко се обръщат към Азербайджан, защото съществува съответната инфраструктура – Трансадриатическият тръбопровод, който е част от южния газов коридор. И ако в началото се смяташе, че Азербайджан ще доставя по южния газов коридор за Европейския съюз около 10 млрд. кубични метра газ на година, сега виждаме, че нарастват обемите на доставки. Слава богу, че съществува необходимата газова инфраструктура - южният газов коридор вече е пуснат в експлоатация и заедно с това интерконекторът, който трябва да свързва Гърция и България, представлява част от онази инфраструктура, необходима, за да се разшири географията на износа на азербайджански газ. Смятам, че подписаният меморандум ще увеличава и обемите на доставки от Азербайджан на газ за Европейския съюз, а заедно с това ще увеличава броя на страните, които ще получават природен газ от Азербайджан.

- Разполага ли Азербайджан с достатъчни количества газ, за да осигури всички тези доставки? Имаше опасения във връзка с новия начин на продажби на газ за руския "Газпром". Оправдани ли са тези опасения?

Елшад Маммадов: Всъщност Азербайджан има възможност да увеличи доставките на газ, защото виждаме, че всяка година Азербайджан увеличава обемите на добив на природен газ. Заедно с това не твърдя, че Азербайджан може да замести "Газпром" и Русия изобщо в доставките на газ – знаем, че дори когато става въпрос за тръбния руски газ, руско синьо гориво, обемите на доставки за Европейския съюз бяха 150 млрд. кубични метра на година. Естествено Азербайджан не може да предложи такива обеми, Азербайджан не може нито да добива, нито да доставя такива обеми. Но смятам, че точно на територията на Югоизточна Европа, в страните, които са в този регион, а това се отнася и до България, Азербайджан би могъл да увеличи обемите на доставка за сметка на ресурсите, с които разполага. Азербайджан изгради добре балансирана външноикономическа политика, имаме нормални отношения с всички страни без Армения, която дълго време държеше окупирани азербайджански територии, но днес, след като освободихме тези земи, сме готови да изграждаме конструктивни добросъседски отношения с всички страни, и в този смисъл няма никакви проблеми от наша страна. Но що се отнася до това дали Азербайджан може за своя сметка, за сметка на газовите ресурси на страната, да осигури доставките на газ специално за България, смятам, че съществуват такива възможности, тъй като всяка година обемите на добиван газ в Азербайджан растат. Това не означава, че в България ще изместим руския "Газпром", ще компенсираме изцяло спрените доставки, но смятам, че можем да разчитаме обемите на доставян азербайджански газ за България да растат.

- Как азербайджанската газова компания формира цените и дали те ще са конкурентоспособни на българския пазар според вас?

Елшад Маммадов: Вижда се, че азербайджанската държавна енергийна компания Сокар, която освен всичко останало и добива газ, предпочита да изнася синьото гориво въз основа на дългосрочни договори. Известно е, че Европа предпочита да работи на спотовия пазар и това води след себе си много тежки последици, най-вече за самата Европа, когато тя се отказа от ценообразуване на базата на дългосрочни доставки, на базата на фиксирана цена в рамките на продължителен период. Смятам, че точно подписването на споразумение в един дългосрочен формат е нещо по-конструктивно, по-изгодно, по-стабилно и предсказуемо. Бизнесът винаги е обичал предсказуемостта, стабилността, устойчивостта и смятам, че това е изгодно и за вносителите, защото виждаме напрежението, волотилността, неопределеността на енергийния пазар. Виждаме колко рязко се променят цените и ако условията за доставка не бъдат фиксирани въз основа на дългосрочно ценообразуване, това много сериозно ще дестабилизира енергийния пазар и според мен в дългосрочна перспектива това не е изгодно нито за доставчиците, нито за купувачите. Затова смятам, че и нашите европейски партньори в по-голяма степен би трябвало да обърнат внимание на ценообразуването при дългосрочни доставки и при дългосрочни фиксирани цени на газа.

- Кажете какво очаквате – цените да растат или да падат?

Елшад Маммадов: Днес трябва да имаме предвид, че цените на европейския и изобщо на световния газов пазар слабо се поддават на някакви дългосрочни прогнози. Като се започне от 2022 г. напрежението беше много високо и имаше рязък ръст на цените на газа в световен мащаб. През тази година поради климатичните условия в Европа виждаме, че нуждите от газ започнаха да намаляват, освен това Европейския съюз започна да пести газ и цените на газа паднаха. Но въпреки всичко, дори ако сравняваме днешните цени на газа с тези преди 3, 4, 5 години ще видим, че като цяло вървят нагоре. И ако европейската икономика запази онова равнище, на което беше преди 3 - 4 години, неминуемо търсенето на газ ще нараства, а това ще води до ръст на цените. Затова смятам, че и за нашите европейски партньори, и за азербайджанския държавен газов монополист Сокар, би било по-целесъобразно да не чакат някакви сензации, някакви изненадващи ситуации и да фиксират конкретни цени на газа, защото иначе нещата ще са непредсказуеми и нестабилни.

- Как според вас Русия гледа на всичко това?

Елшад Маммадов: Трябва да кажа, че Азербайджан като регионална газова, петролна държава успя да изгради с Русия много гладки, конструктивни отношения. С Русия имаме споразумение за съюзническо взаимодействие, между Азербайджан и Русия няма тежки непреодолими проблеми. И когато става въпрос за някаква евентуална конкуренция на газовия или петролния пазар в Европа, не може да се каже, че има някакви остри въпроси между нашите две страни. Азербайджан работи на своя пазар и дори като погледнем картата на доставките на "Газпром" до 2022 г., ние фактически не бяхме кой знае какви конкуренти на Русия. Имахме своя пазарна ниша, а Русия има своя, дори в по-голяма степен. И днес, дори когато Русия стремително сменя външноикономическия вектор на развитие и нейни основни външноикономически партньори стават азиатските страни, виждаме, че между Азербайджан и Русия няма противоречия. В крайна сметка това, че Русия пренасочва ресурсите си повече в посока на Индия и Китай, в посока на Югоизточна Азия, причината не е в Азербайджан. Азербайджан няма някакви сериозни проблеми в това отношение с Русия. А фактът, че ЕС изостри отношенията си с Руската федерация според мен изцяло ще промени конфигурацията на световния енергиен пазар, ще промени картата на доставките, но в този случай според мен проблемът няма да засегне нито азербайджанско-руските отношения, нито азербайджанско-европейските отношения, защото докато Европа има нужда от азербайджанския газ, от азербайджански енергоносители, Азербайджан ще ги доставя. Същевременно за Русия днес, независимо от позициите на Азербайджан, европейският пазар вече не е приоритетен.

Гледайте повече от "Светът и ние"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Слави Бинев: Никога не сме имали по-силен национален отбор по таекуондо
Слави Бинев: Никога не сме имали по-силен национален отбор по таекуондо
ЦСКА и Лудогорец ще играят пред пълни трибуни на стадион "Българска армия" в неделя
ЦСКА и Лудогорец ще играят пред пълни трибуни на стадион "Българска армия" в неделя