НОВИНИ

Бюджет 2023: Синдикатите искат повече социални разходи, а от бизнеса - да бъдат замразени

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
17:55, 27.04.2023
Чете се за: 03:17 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

Тристранният съвет между служебното правителство, синдикатите и работодателите, не постигна съгласие за трите водещи бюджета на държавата. Основните различия бяха свързани със заложения висок дефицит от над 6% или 12 млрд. лева, както и да има ли увеличение на пенсиите и данъците.

Два часа и половина бяха нужди на тристранният съвет, за да разгледа държавния бюджет, както и бюджетните на Здравната каса и Държавното обществено осигуряване.

"Националният съвет за тристранно сътрудничество не постигна съгласие по нито един от проектите, които бяха предложени. Те представляват моментна снимка на състоянието на финансите на държавата", заяви Лазар Лазаров, служебен вицепремиер и министър на труда и социалната политика.

По думите му, служебното правителство продължава да седи зад тезата, че само редовен кабинет може да провежда целенасочена финансова политика. Синдикатите поискаха повече пари за заплати и пенсии.

"В проекта за бюджета за 2023 година, колкото и да търсихме не можахме да открием конкретни мерки свързани с намаляването на дефицита от една страна, а от друга страна свързани с увеличаване на доходите на заетите лица", каза Валери Апостолов, КТ "Подкрепа".

"Държавата отстъпи. А държавата е конят, който дърпа каруцата, каруцата се клати от година и половина, но тя се клати не защото вървим напред, а защото сме застанали на едно място, за съжаление", каза Любослав Костов, КНСБ.

Любослав Костов, КНСБ: Апелирам да има политика по доходите

На днешната тристранка от бизнеса поискаха да бъдат замразени пенсиите, вместо увеличени средно с 12% от юли.

"За нас не е приемливо бюджетът да влиза в този вид. Нека да се отдели място за мерки, които се предлагат като икономии, усъвършенстване, оптимизиране", каза Цветан Симеонов, БТПП.

Цветан Симеонов: Дефицит от почти 7% ще попречи на България основно за влизане в еврозоната

Бизнесът, синдикатите и служебното правителство отново даде заявка, че разчитат изцяло на парламента за съставяне на окончателния бюджет.

"Проектът на бюджета е огледало на политиките и на решенията, които бяха приети от предходните народни събрания и които оказват негативно влияние както на разходната така и на приходната част на бюджета", заяви Людмила Петкова, зам.-министър на финансите.

Утре министерски съвет ще проведе извънредно заседание, за да приеме трите бюджета и те да бъдат внесени в парламента до края на работния ден, когато изтича срока.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Георги Иванов: Многото школи са проблемът на българския футбол
Георги Иванов: Многото школи са проблемът на българския футбол
Преди първия мандат: Преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ
Преди първия мандат: Преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ