НОВИНИ

Сигурността в Европа беше обсъдена на конференция за противодействието на руските хибридни атаки

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
19:49, 27.04.2023
Чете се за: 03:52 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

България е изправена пред безпрецедентно увеличаване на различни хибридни атаки след началото на войната в Украйна. Това заяви служебният външен министър Николай Милков по време на конференция, свързана с противодействието на руските хибридни дейности. На събитието, организирано от Софийския форум за сигурност анализатори прогнозираха, че краят на войната все още е далеч, а следващите няколко месеца може да се очаква засилване на конфронтацията между двете страни.

Според анализатори европейската сигурност минава през трансформация и балансът на силите се променя. Европа вече не е епицентър на глобалната сигурност, а Китай е в ролята на посредник по въпроси, свързани именно със сигурността на Стария континент.

"Войната в Украйна няма да приключи с връщане към статуквото от 2022 година. Задава се нова реалност, но тази реалност ще продължава да се развива и е възможно Китай да стане гарант за сигурността на Европа", заяви Нийл Мелвин - Кралски институт на единните въоръжени сили.

Експертът по сигурност и бивш зам.-министър на отбраната Йордан Божилов прогнозира, че краят на войната все още е далеч.

"Ние сме изправени пред опасността от срив на цялата архитектура за сигурност. Днес се води пълномащабна война, с която Русия проектира военната си сила срещу свободата и демократичния ред и използва всички други хибридни дейности, за да наложи своята визия за нов световен ред", заяви Йордан Божилов - Софийски форум за сигурност.

Според Божилов единственият сценарий за траен мир е базиран на всеобхватен договор между Русия и Украйна, който да уреди всички отношения - не само териториалните, но и тези, които включват разрушената инфраструктура и наказанията на военнопрестъпниците:

"Не смятам, че днес има условия за такъв договор и затова ние трябва да подкрепяме Украйна, за да може тя да извоюва възможността да преговаря, когато и при каквито условия реши. Всеки един друг резултат означава нестабилност в региона, опасност от ескалиране на военните действия."

Според външния ни министър Николай Милков руската агресия в Украйна е нанесла сериозен удар върху международната сигурност, а заплахите в Европа имат различни измерения.

"Русия използва пълен арсенал от хибридни похвати. Инструментализиране на енергийните и основните хранителни доставки. Кибердейности на контрол върху чувствителни технологии. Безпрецедентно засилване на пропагандата", заяви Николай Милков - служебен министър на външните работи.

"Западът се завърна на сцената. Има отново консолидиране на западното общество в отговор на войната", каза още Нийл Мелвин - Кралски институт на единните въоръжени сили.

Анализатори прогнозират още, че следващите два до три месеца ще бъдат хаотични заради очакваната контраофанзива. С нарастването на залога се очаква всички процеси на конфронтация между двете страни да се ускорят.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Берое поведе с две победи срещу Монтана 2003 за баскетболната титла при жените
Берое поведе с две победи срещу Монтана 2003 за баскетболната титла при жените
Пьотр Нестеров се класира за четвъртфиналите на двойки на турнир по тенис в Сърбия
Пьотр Нестеров се класира за четвъртфиналите на двойки на турнир по тенис в Сърбия