НОВИНИ

Как се отразява влизането в еврозоната и Шенген на Хърватия?

bnt avatar logo
от БНТ
17:13, 07.01.2023
Чете се за: 03:30 мин.
По света
Слушай новината

От седмица Хърватия е член на еврозоната и Шенген. За да се намалят притесненията у нас, че в еврозоната е възможно всичко да поскъпне, служебното правителство направи няколко рекламни посещения в страната, която вече използва общата европейска валута.

В първите часове всичко в 4-милионната страна изглеждаше наред. Дни по-късно обаче вече се говори за поскъпване в магазините. Как се отразяват еврото и Шенген на Хърватия - темата в "Говори сега" коментира кореспондентът на "Сий Нюз" – Ани Цонева.

Тепърва се очакват мерки на правителството за овладяване на цените, каза тя. Първите официални резултати обаче сбъдват големите страхове на хората.

По данни на държавния инспекторат повишаването на хранителните стоки и основни продукти е от 3 до 19%, цените в ресторантите и хотелите са се увеличили до 10%, но при различните видове услуги увеличенията варират от 10 до 80%. По думите на журналиста причината е, че през изминалите години въпросните търговци и фирми не са увеличавали цените на услугите си.

"На уебстраниците на големите западни вериги се качват гневни коментари от потребители със снимки от касовите бележки преди и след влизането на Хърватия в еврозоната. В една конкретна верига цената на сиренето се е повишила с 35%, на други места виното е поскъпнало двойно".

Търговците обясняват поскъпването с инфлацията и увеличаващите се разходи, но аргументите им не са достатъчно добре мотивирани и за хората това е голям шок.

"Премиерът апелира към отговорно отношение и връщане на цените към състоянието им от 31 декември", каза още Ани Цонева.

Липсата на валутен борд не е причината за увеличенията, коментира още тя. Влизането и в еврозоната, и в Шенген, е консенсус на всички големи хърватски партии въпреки принципните им разногласия.

Политиката на централната банка и на финансовото министерство се е изразявала в много строга дисциплина с държавните финанси.

"Курсът на куната последните 20 години беше държан в много тесен коридор спрямо еврото и фактически бе почти фиксиран", посочи журналистът.

Влизането в Шенген носи големи ползи и спомага туризма, който допринася за 1/5 от брутния вътрешен продукт на Хърватия. Превозвачите също ще усетят много облекчения, а хърватските стоки ще бъдат по-достъпни на европейския пазар.

"Тази държава бе европеизирана много отдавна. Голяма част от депозитите, спестяванията и външният дълг се извършват в евро. Много хървати от северната част на страната работят в Словения и Австрия и пътуванията им ще се облекчат значително", посочи още Ани Цонева.

Куните могат да се обменят в евро без никакви такси до края на 2023 година.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Говори сега"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тотнъм продължава напред за ФА Къп след минимален домакински успех
Тотнъм продължава напред за ФА Къп след минимален домакински успех
Илиана Раева: Дано продължаваме по същия победоносен път и през 2023 г.
Илиана Раева: Дано продължаваме по същия победоносен път и през 2023 г.