НОВИНИ

Съдът остави в ареста полицая, превозвал мигранти на АМ "Тракия"

bnt avatar logo
от БНТ
15:13, 07.01.2023 (обновена)
Чете се за: 02:50 мин.
У нас
Слушай новината

Районният съд в Пловдив наложи най-тежката мярка за неотклонение - "задържане под стража" - на полицая от специализираните полицейски сили Денислав Борисов. Той беше заловен да кара 31 мигранти от Афганистан в микробус на магистрала "Тракия" на 4 януари.

23-годишният Денислав Борисов запази мълчание пред камерите, но заяви пред съда, че съжалява за стореното. От защитата му поискаха да му бъде наложена мярка за неотклонение домашен арест, за да може да се грижи за болните си роднини.

Беше разпитан и вуйчо му, който описа Денислав като човек, който не пие, не пуши и помага на семейството си. От прокуратурата обаче съобщиха че полицаят и друг път е превозвал мигранти и действията му нарушават националната сигурност:

"Има данни, че проявата на обвиняемия Борисов, който днес беше задържан под стража, не е еднократна. Това е предмет на доизясняване и на този етап не мога да споделя повече", каза Георги Коджаниколов – прокурор в Районна прокуратура – Пловдив.

Барман и готвач от Перник помагали на полицая, арестуван за трафик на мигранти

От обвинението изтъкнаха още, че при спирането на микробуса, в който са превозвани мигрантите, Денислав е показал служебната си карта, бил е с униформа на жандармерията и е помолил колегите да не проверяват микробуса. От защитата предположиха, че ниската заплата на полицая го е накарала да извършва превоза на мигранти.

"Ноторно известно е, че в системата на МВР, както и в другите държавни структури заплатите не могат да бъдат достатъчни за задоволяване на нуждите на един млад човек, което пак казвам не го оправдава по никакъв начин. Това би могло да бъде основния мотив за бърза печалба и за бързи пари", обясни адвокатът на обвиняемия Надежда Римпева.

Обвиняемият е съдействал на разследващите да се отключат два мобилни телефона, които е ползвал. Все още не е установено дали Денислав Борисов е взел пари за превоза на мигранти. Шофьорите на двете пилотни коли, придружавали микробуса – негови приятели барман и готвач не са привлечени като обвиняеми, а като свидетели съобщиха от прокуратурата.

Автор: Златин Бояджиев

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Джокович сломи Медведев и ще играе с Корда на финала в Аделаида
Джокович сломи Медведев и ще играе с Корда на финала в Аделаида
"Войната на буквите" - какво казват актьорите за новия сериал на БНТ
"Войната на буквите" - какво казват актьорите за новия сериал на БНТ