НОВИНИ

Как се прави бизнес във виртуални офиси

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
20:34, 01.04.2020
Чете се за: 01:21 мин.
Бизнес

Бизнесът вече и във виртуални офиси. От утре българска компания за споделени офис-пространства ще предлага безплатно виртуална платформа за активни хора със свободни професии.

От 2017-а насам броят на споделените офис пространства нараства всяка година с около 10-15 процента. Днес в света има поне 20 хиляди подобни офиса, а класациите се оглавяват от мегаполиси като Лондон и Ню Йорк.

Емил Шекерджийски също решава да развива подобен бизнес у нас. В момент, когато България е номер 10 в света по растеж, се появя изпитание, което никой не е очаквал.

Емил Шекерджийски - предприемач: Днес споделените пространства са почти празни. Много малко клиенти идват на работа.

Един от първите, които трябва да се адаптират към новата обстановка са фирмите, които организират събития. В компанията, в която работи Моника Бранкович, 100 процента от предвидените мероприятия вече са отменени. Затова се местят онлайн, където последно провеждат събитие за "стартъп" компании.

Моника Бранкович - мениджър: Така не посрещнахме очакваните 100 човека в една от залите на нашето пространство, но посрещнахме 4 хиляди души, които гледаха събитието от вкъщи.

Предприемачите вече мислят за края на пандемията. Една от услугите, която се очаква, е мениджънт на сгради, чиито офиси ще бъдат изпразнени. Платформа за виртуални стаи също е иновация, която се ражда в кризата.

Емил Шекерджийски - предприемач: Виртуалната среда има бекграунд на самата стая, реална снимка. Има много малки видеа на хората, които са в момента в тази стая. То ще е свободно безплатно за всички. Само трябва да имаш покана от някой, който е в еко системата.

Ана Здравкова - управител на фирма за изготвяне и управление на проекти: По-голямото преимущество, което имаме, е достъпът до различен вид екосистеми, с които се срещаме в рамките на това пространство. Имаме възможност там да се срещнем с нашите бъдещи партньори или клиенти по проектите.

Елица Костова - корпоративен консултант: В споделеното пространство свършвам три пъти повече работа.

Според предприемачи ситуацията в момента показва, че може да се работи отборно от вкъщи. Прогнозите са, че след пандемията много от компанните ще се възползват от виртуалното пространство.

Елица Костова - корпоративен консултант: Ако си тръгнем от кризата само гасящи пожари, то следващата е неизбежна.

Проучване на учени от университета в Станфорд показва, че вкъщи ефективността се покачва с 13 процента. Освен това служителите прекарват повече време със семействата си за сметка на трафика в час пик.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пенсиите ще се изплащат от 7 до 16 април
Пенсиите ще се изплащат от 7 до 16 април
Учени разработиха ново контролно вещество за тестване на коронавирус
Учени разработиха ново контролно вещество за тестване на коронавирус