НОВИНИ

Как се провежда най-мащабното учение на Сухопътните войски за последните 20 години в условията на пандемия

Николай Минков
от Николай Минков
20:36, 26.10.2020
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

На полигона "Корен" се провежда най-мащабното учение на Сухопътните войски за последните 20 години. "Балканска стена" 2020 е планирана повече от 8 месеца, като основната трудност е провеждането на полевите занятия при спазване на противоепидемичните мерки.

Над 3000 военнослужещи, 550 танка, артилерийски установки, бронирани машини и хеликоптери на ВВС участват в "Балканска стена" 2020.

Красимир Каракачанов - вицепремиер, министър на отбраната: Предварително сме тествали военнослужещите и няма такива, които са заразени. Ако си представим реална ситуация, в която държавата трябва да реагира, какво трябва да каже армията -извинявайте, ние сега не можем да отразим вашето нападение.

По сценарий армията на измислената страна Ванигстан нахлу в суверенната държава Буланд. 61-ва механизирана бригада получи задачата да задържи противника. Първо системите за залпов огън, а след това и артилерията притъпиха остротата на противниковата атака.

Механизираните петохотни подразделения контраатакуваха, подкрепяни от такове. Огнева поддръжка от въздуха осигури щурмови вертолет МИ-24. Агресорът беше отблъснат.

Бригаден ген. Валери Цолов - зам.-командир на Сухопътните войски: Целта на бойната стрелба беше да се отработят варианти по изнасяне от дълбочина, маскиране на изнасянето, стремителна атака към предния край на противниковите сили.

Сдвоената артилерийска установка е едно от мощните оръжия са погасяване на бронираните техника и жива сила на противника, тя беше използвана в днешното учение.

Началник-щабът на сухопътните войски съобщи, че на 10 ноември със заводите "Терем" ще бъде подписан договорът за модернизация на танковете ни.

Ген. Николай Караиванов: Модернизацията представлява предимно в системите за управление на боя и в системите за защита.

Първите модернизирани танкове ще влязат в строя още през април. Плановете са 40 танка да бъдат изцяло напълно обновени по най-съвременните стандарти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Експедиция до Антарктида в условия на COVID-19
Експедиция до Антарктида в условия на COVID-19
110 дни протести в София: Среща за честни избори
110 дни протести в София: Среща за честни избори