НОВИНИ

На Димитровден Сливен празнува. Задължителните маски обаче станаха повод за скандал

bnt avatar logo
от БНТ
20:20, 26.10.2020
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

На Димитровден Сливен празнува, въпреки че градът е в червената зона на COVID разпространение. Голяма част от проявите за празника са на открито, а събитията в затворени пространства се проведоха при 1/3 запълнен капацитет. Задължителните маски обаче станаха повод за скандал. Репортаж на Румяна Стефанова.

Сливен е един от градовете в червената зона с най-високо разпространение на COVID-19 в страната. От общинското ръководство обаче поеха риска предвидените събития да се проведат.

"Всъщност ние доста преди празника променихме програмата така че мероприятията да са на открито с изключение на тържествената сесия днес и връчване на наградите, т.е. изцяло са съобразени с мерките които се взимат", каза кметът на Сливен Стефан Радев.

Маските обаче скараха общинари и представители на дружество "Традиция", които трябваше да участват с възстановка пред паметника на Хаджи Димитър.

Според представителите на дружеството дистанцията от метър и половина е била спазена, но в последния момент организаторите са изискали от тях да сложат и маски.

"Не може да застанем с автентични на 140-150 години оръжия и носии национални да застанем пред хората и да сложим маски. Това е гавра с нашите герои", каза Йордан Янев, дружество "Традиция".

Не всички присъстващи на тържествата в центъра на града спазваха противоепидемичните мерки.

От утре до 2 ноември със заповед на областния управител се затварят дискотеките и нощните заведения.

Репортер: Румяна Стефанова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Синът на "възкръсналия" мъж ще съди хората, обявили баща му за мъртъв
Синът на "възкръсналия" мъж ще съди хората, обявили баща му за мъртъв
В Бургас откриват буферни центрове за разпределение на болни от коронавирус
В Бургас откриват буферни центрове за разпределение на болни от коронавирус