НОВИНИ

СЗО: Да ваксинираме отделни хора във всички страни, вместо всички хора в отделни страни

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
19:28, 26.10.2020
Чете се за: 01:14 мин.
Още

1 155 000 са жертвите на коронавируса от началото на пандемията, потвърдените случаи на планетата надхвърлиха 43 милиона, обобщава Световната здравна организация. Тя призова за световна солидарност при разпределението на бъдещата ваксина. Австралийският град Мелбърн вдига ограниченията след като няма нито един нов случай от юни. Европа продължава да затяга мерките за ограничаване на втората вълна на патогена.

От 28-и октомври Чехия забранява движението на хора от 9 вечерта до 5 сутринта. Магазините, с изключение на бензиностанции и аптеки няма да работят в неделните дни.

Национализмът при разпределението на ваксините само ще удължи пандемията, предупреди СЗО на Световна среща на върха по здравеопазването в Берлин.

Тедрос Аданом Гебрейесус, генерален директор на СЗО: Щом и когато имаме ваксина, трябва да я използваме ефикасно. Най-добрият начин за това е да ваксинираме отделни хора във всички страни, вместо всички хора в отделни страни.

Италия забранява сервирането в заведения след 18 часа, след това може да се получава храна за вкъщи до полунощ.

Луиджи Санта Мария, работи в бар: Без нощните постъпления губим много, в някои случаи това означава, че не си струва да стоим отворени.

Магазините остават отворени, а повечето услуги са действащи. Забраняват се контактните спортове. Новите мерки са в сила до 24 ноември.

Белгия затвори фитнес зали и басейни, магазините работят до 20 часа, маските са задължителни на обществени места. Брюкселският регион затвори средните училища и културни центрове.

Андре Ригер, счетоводител: Не разбирам тези мерки. Това е срамота, защото лично аз се нуждая от култура за да си проясня главата и да се справя със здравната ситуация.

Инфекциозната болница в Прага получи ново полево отделение с 500 легла, построено от чешката армия само за седмица. Там ще започнат да постъпват пациенти, когато останалите здравни заведения достигнат лимита си, вероятно около 10 ноември.

Андрей Бабиш, премиер на Чехия: Искам да благодаря на армията, на колегите от болница Буловка за изграждането на тези активи за толкова кратко време.

Здравните експерти във Франция предупредиха, че новозаразените дневно може да са около 100 000 - два пъти над официалните данни.

Испания наложи извънредно положение и въведе вечерен час между 23.00 и 6.00 ч. сутринта.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Бургас откриват буферни центрове за разпределение на болни от коронавирус
В Бургас откриват буферни центрове за разпределение на болни от коронавирус
Калоян Методиев: Мерките трябва да се прилагат еднакво за всички
Калоян Методиев: Мерките трябва да се прилагат еднакво за всички