НОВИНИ

Как ще изглежда новият кабинет на Зоран Заев? Анализ на Коста Филипов

bnt avatar logo
от БНТ
09:42, 14.08.2020
Чете се за: 00:54 мин.
Балкани

Албанската партия ще е ключовият избор при съставяне на ново правителство в Република Северна Македония. Такова мнение изрази журналистът Коста Филипов в Сутрешния блок на БНТ след като вчера президентът на страната Стево Пендаровски връчи мандат за съставяне на нов кабинет на лидера на СДСМ Зоран Заев.

"Другият вариант е ВМРО и социалдемократите да направят правителство на националното спасение, но вече ми се струва, че окопите са толкова дълбоко изкопани между тях - и личностни, и идеологически, всякакви други, че просто не си представям съвместно правителство между социалдемократите и ВМРО-ДПМН", поясни още Филипов.

Затова се оказва единствено възможно да се погледне към албанския политически фактор и към партията, спечелила най-много гласове там - Демократичния съюз за интеграция.

Според него ВМРО-ДПМН и Демократичния съюз ще се разберат и ще успеят да съставят нов кабинет. Колко устойчив обаче би бил той е под въпрос.

Коста Филипов се съмнява, че ще има стабилност. "Лично аз се съмнявам, тъй като виждам как опозицията се готви да оспорва всяко едно решение на това правителство. Това е крехко мнозинство, особено когато дойде време да се приемат сериозни закони за реформи, които са необходими за Северна Македония, за които е крайно необходимо 2/3 от гласовете", коментира журналистът.

Няма да има завой във външната политика на Зоран Заев, смята още Филипов.

"Септември месец трябва да приемат рамката за преговорите за членство в ЕС. Какво по-хубаво за неговата външна политика. Ето, вкарах ви в НАТО, започваме активната фаза на преговорния процес за членство и в ЕС", коментира журналистът.

Вижте целия разговор във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нагелсман е най-младият треньор - полуфиналист в Шампионската лига
Нагелсман е най-младият треньор - полуфиналист в Шампионската лига
Икономисти: Оттук насетне трябва да има мерки за растеж и възстановяване
Икономисти: Оттук насетне трябва да има мерки за растеж и възстановяване