НОВИНИ

Доц. Шиваров за руската ваксина: В Русия не важат строгите регулации, валидни за САЩ и ЕС

bnt avatar logo
от БНТ
08:37, 14.08.2020 (обновена)
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

Ваксината срещу коронавирус, която регистрира Русия, е малко вероятно да бъде използвана у нас за момента. Коментарът е на имунолога доц. Велизар Шиваров.

В Сутрешния блок на БНТ той обясни, че България и останалите страни от Европа, както и Съединените щати имат утвърдени международни стандарти при регистрацията на медицински продукти, а процесите на клинични изпитания са строго регулирани.

"Тези регулации не важат за Русия. Тя може да има право да си регистрира по съответните си закони нейните продукти. Една уважаваща себе си държава би трябвало да следи за безопасността на продуктите, които регистрира. Ако руската страна иска да публикува и регистрира част от данните за тази ваксина, трябва да мине през един вид рецензия. Има регистрирано само едно- две проучвания с 18 пациента, което не би могло да доведе до публикуване на такова проучване в международно признато списание", обясни имунологът.

Доц. Шиваров допълни още, че разработването на ваксина в САЩ е в трета фаза.

Не можем категорично да кажем, че ваксината БЦЖ помага на българите срещу заразата с COVID-19, каза още доц. д-р Велизар Шиваров. Има теории, че всички живи ваксини, каквато е и тази, тренират за известно време неспецифичния или вроден имунитет. Този механизъм служи за обосновка на много клинични проучвания по света на различни щамове на БЦЖ бактерия.

От медицинска гледна точна два са основните фактори, довели до промяна на продължителността на живота и структурата на заболеваемостта в западните общества - това са антибиотиците и ваксините, каза д-р Шиваров в отговор на тезите, че ваксинирането руши нашето здраве.

"Рано е за допълнителен витамин D. Нека се наслаждаваме на слънчевите лъчи максимално дълго. Поне до края на октомври ще има достатъчно слънцегреене", препоръча той.

Какво още каза доц. д-р Велизар Шиваров вижте видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Марешки: Подкрепяме протестиращите, но не и анархията. Не смесвайте протестиращи с блокиращи
Марешки: Подкрепяме протестиращите, но не и анархията. Не смесвайте протестиращи с блокиращи
Увреждането на инфраструктурата и тежкотоварният трафик - част от причините за катастрофите на пътя
Увреждането на инфраструктурата и тежкотоварният трафик - част от причините за катастрофите на пътя