Марешки: Подкрепяме протестиращите, но не и анархията. Не смесвайте протестиращи с блокиращи

от БНТ
08:48, 14.08.2020
Чете се за: 01:33 мин.
Политика

За нас от ВОЛЯ и за всеки един нормален гражданин законите са над всичко, затова призовахме МВР да се вземе в ръце и да разчисти блокадите, които пречат не на правителството, президента, депутатите, а пречат на обикновените граждани.

Не искам да смесвате протестиращите с блокиращите. Ние протестиращите ги подкрепяме, не подкрепяме анархията.

Това заяви за Сутрешния блок на БНТ лидерът на ВОЛЯ Веселин Марешки.

"Всъщност тези десетина, 15 или 100 човека, които съсипват живота на хората, те всъщност това търсят - търсят провокация, за да влязат в медиите", каза още той.

Марешки смята, че на Орлов мост нищо не се случва освен да се увеличава ненавистта на гражданите към тях, а това работи за правителството.

"Като виждат, че не работи, започват да измислят всякакви други сценки, с които да влязат в новините.

На пръв поглед разчистването на площадите е правилната мярка, защото всички, които не спазват законите трябва да са по затворите. Но те не търсят нищо друго освен провокация и трябва да се оставят по места, да виждат гражданите колко струват, защото не се интересуват от падане на правителството, а искат да съсипват живота и здравето на хората", категоричен е лидерът на ВОЛЯ.

Марешки не вижда с тези методи да се случи оставка на правителството, а напротив - това бетонира правителството.

"В момента 10-15 души, а може би по-малко са блокирали живота на стотици хиляди варненци. Протест "да", но не с блокади", каза още той.

Марешки заяви още, че ВОЛЯ е единствената партия, срещу която на протестите няма лозунги и те са най-готовите за избори, но смятат, че единственото, което се иска, е Корнелия Нинова чрез президента да дойде на власт.

"Ако законът се промени и се напише, че 6 месеца преди редовните парламентарни избори няма право да се създава служебен кабинет, ние веднага ще отидем на избори. Но не трябва да допускаме по никакъв начин БСП с президента да дойде на власт", каза той.

Марешки обясни, че от ВОЛЯ не са присъствали на извънредното заседание на парламента, защото не искат с "данъците на българските пенсионери, бизнесмени, лекари, учители и полицаи да бъде плащана предизборната кампания на Корнелия Нинова за шеф на БСП".

"Не подкрепихме нейната безумна инициатива, защото от 4 години се борим с картела в горивата и не чухме нито една дума от нея и цялата върхушка на БСП да застане в защита на хората.

Няколко пъти сме губили ценно парламентарно време заради такива неприлични прищявки на Корнелия Нинова да види очи в очи премиера Борисов. Всички тези действия са завършвали с пълен крах на идеите и мисля, че последният път призовах премиера Борисов и управляващото мнозинство да не се вслушваме в прищявките й", каза още Марешки.

Той е категоричен, че към днешна дата не е нужна актуализация на бюджета. През септември, когато се видят разчетите, ще стане ясно дали да се прави актуализация или бюджет за следващата година.

Вижте целия разговор във видеото

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Икономисти: Оттук насетне трябва да има мерки за растеж и възстановяване
Икономисти: Оттук насетне трябва да има мерки за растеж и възстановяване
Доц. Шиваров за руската ваксина: В Русия не важат строгите регулации, валидни за САЩ и ЕС
Доц. Шиваров за руската ваксина: В Русия не важат строгите регулации, валидни за САЩ и ЕС