НОВИНИ

Как ще се спазват мерките в храмовете в Благоевградско

bnt avatar logo
от БНТ
19:59, 23.04.2021
Чете се за: 01:45 мин.
У нас
Слушай новината

Навсякъде в църквите ще се извършва честа дезинфекция на иконите и подовите настилки, ще се следи и за спазването на всички останали противоепидемични мерки.

Заради коронавируса в Благоевград очакват тази година малко хора да посетят храмовете за Великденските празници.

За Великденските празници в храм "Въведение Богородично" в Благоевград ще се допускат да влизат само вярващи с предпазни маски.

Свещеници и църковни служители ще съблюдават да няма струпване на хора около иконите и свещниците. Навсякъде в храма има и дезинфектанти.

Въпреки продължаващата коронавирусна пандемия, тази година в храма в Благоевград ще раздават върбови клонки на Цветница. Свещениците вече са взели мерки това да става при безопасни условия.

"Обикновено ги раздаваме отвън, защото вътре започват да се блъскат хората кой повече да вземе, а отвън даваме по една-две клонки просто да се спази традицията. Като цяло не очакваме да има християни, които да посещават храма масово, както е било минали години, защото хората малко или повече са стресирани от пандемията", заяви отец Николай.

Вярващи споделиха, че когато се спазват всички противоепидемични мерки нямат притеснения да присъстват на празничните служения.

Всички вярващи, които се притесняват да отидат в храма за празника, могат да се помолят и у дома, категорични са свещениците.

Репортер: Станислава Христова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От туристическия бранш искат по-лек режим за влизане на чужденци у нас
От туристическия бранш искат по-лек режим за влизане на чужденци у нас
Кипър влиза в пълен локдаун
Кипър влиза в пълен локдаун