НОВИНИ

Как световните медии коментираха свалянето на кабинета?

bnt avatar logo
от БНТ
16:54, 23.06.2022
8897
Чете се за: 03:57 мин.
У нас
Слушай новината

Световната преса информира за падането на българското правителство и отбелязва думите на премиера, с които той нареди сред виновниците руския посланик Митрофанова. Не закъсня отговора на говорителката на руското външно министерство - Захарова, която с ирония коментира, че в списъка на Петков липсват Батман и Жената котка.

Захарова за думите на Кирил Петков за това кой стои зад свалянето на кабинета: Липсват Батман и Жената котка

Ето какво изтъкнаха някои чужди издания:

"ГАРДИЪН"

Британският „Гардиън" съобщава, че прозападното правителство на България е изгубило мнозинството си след спорове за бюджета и за това дали трябва да отключи преговорите с ЕС на Северна Македония. Изданието обръща внимание, че завършилият Харвард Петков е заявил силна подкрепа за НАТО и ЕС след руското нападение над Украйна. Ройтерс прогнозира, че следващо правителство може да заеме по-неутрална позиция спрямо Москва. Според "Гардиън" страната може да се изправи пред нови избори и да рискува милиони евро от възстановителните фондове на ЕС, както и влизането си в еврозоната.

"ПОЛИТИКО"

"Политико" акцентира, че премиерът Петков е посочил като виновни за свалянето на правителството Русия и мощната мафия в България. Изданието пише, че той директно е назовал името на руския посланик и е обвинил Москва, че упражнява влияние чрез крайнодясната партия "Възраждане". Политико припомня, че вотът е предизвикан от бившия водещ на телевизионно шоу Слави Трифонов и информира, че дебатът в София е бил съсредоточен върху това дали Трифонов "дърпа щепсела" на правителството заради мощната олигархична мафия, която би изгубила влияние от борбата с корупцията, обещана от Петков.

"РОЙТЕРС"

Агенция "Ройтерс" пише, че бившият коалиционен партньор "Има такъв народ" е напуснал правителството, след като е обвинил Петков, че пренебрегва интересите на България, като настоява да вдигне ветото върху преговорите за присъединяване на Северна Македония към ЕС под натиска на нейните страните членки и НАТО. "Ройтерс" припомня, че Петков е подкрепил санкциите срещу Москва и е уволнил министър си на отбраната, защото е отказал да нарече руската инвазия в Украйна „война". Агенцията твърди, че политическа криза може да попречи на усилията на България да осигури стабилни доставки на природен газ, след като Москва прекъсна своите заради отказа на София да плаща в рубли.

"АЛ ДЖАЗИРА"

"Ал Джазира" също обръща внимание за възможност от проблеми с доставките на природен газ заради политическата криза. Медията информира, че след падането на правителството хиляди българи са излезли на улиците на демонстрация в подкрепа на стремежа на Петков за реформи.

"ДОЙЧЕ ВЕЛЕ"

"Дойче Веле" пише, че центристката "Продължаваме Промяната" има втори шанс да предложи правителство и отбелязва, че вотът е бил "тесен", без голямо мнозинство и това дава възможност за събиране на подкрепа. Според медията кризата може да забави присъединяването към ЕС на някои страни от Западните Балкани и да засили руското влияние в региона.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кристиян Генов ще спори за бронза на Европейското по джудо за кадети в Пореч
Кристиян Генов ще спори за бронза на Европейското по джудо за кадети в Пореч
Константинова е на 1/4-финал в Букурещ, Цонева ще играе за титлата на двойки
Константинова е на 1/4-финал в Букурещ, Цонева ще играе за титлата на двойки