НОВИНИ

Как в село Брезница победиха безработицата?

bnt avatar logo
от БНТ
17:42, 08.06.2021
8076
Чете се за: 02:45 мин.
Регионални
Слушай новината

Гоцеделчевското село Брезница процъфтява със собствени инвестиции и от няколко години се е превърнало в икономическото чудо в Пиринско. В селото има над 20 предприятия, в които хората работят, препитание в тях намират и живеещите в близките села.

С население от 3500 души Брезница е едно от най-големите села в област Благоевград. Повече от 90% от жителите работят в предприятията в него. Цялата промишленост в Брезница е собственост на местни бизнесмени, които преди това са работили дълги години в чужбина.

Спечеленото от тях идва и се инвестира в Брезница, затова може би Брезница се развива с такива темпове. Брезница е добро място за живеене - като заетостта е на 100 процента", казва кметът на Брезница Иса Сакали.

Голяма част от предприятията работят в шивашката промишленост и изнасят за чужбина произведената стока.

В селото се шият униформи за служителите на германската полиция и на немските железопътни линии. Големият проблем, който стои пред бизнеса обаче, е недостигът на работна ръка.

"Може би за някого е непонятно, но за мен нормално да идват от Гоце Делчев в Брезница. По-доброто заплащане и условия на труд оправдават това", казва кметът Иса Сакали.

Освен модерните къщи и големите цехове в Брезница се развива и културата. В местното читалище се обучават фолклорни групи от най-различни възрасти. Сред посетителите тук са още и децата от началните класове в местното училище.

"Днес, поради приключване на учебната година и престоящата лятна ваканция, децата вече ще имат повече свободно време и ще идват тук. Наистина в началото на следващата учебна година вече децата имат напредък, вижда се, че се обогатяват", каза началният учител Гюлфе Пенд.

В селото всяка година се провеждал фолклорен събор, на който идвали гости от Гърция, Република Северна Македония и всички краища на България, но заради пандемията провеждането му е прекратено. Организатори на културните събития са представителите на бизнеса. Освен това се работи за развитието на спорта и поддържането на религиозните храмове в селото.

Репортер: Али Мисанков

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Защитен черен лешояд е отровен край Добринище
Защитен черен лешояд е отровен край Добринище
Любо Ганев свиква заседание на Управителния съвет
Любо Ганев свиква заседание на Управителния съвет