НОВИНИ

Как върви организацията за изборите на 4 април в Турция

Милена Кирова
от Милена Кирова
21:06, 13.03.2021
Чете се за: 03:17 мин.
Избори 2023
Слушай новината

Рекорден брой секции в чужбина за изборите на 4 април. Нашите сънародници зад граница ще могат да гласуват в 465 секции. Най-много хора са подали заявления за гласуване в Турция, Великобритания и Германия.

20890 заявления и 35 секции - такава е ситуацията с вота в Турция.

Във Великобритания, в Турция, дори в САЩ подадените заявления позволяват примерно броя на определените секции да бъде удвоен. Само че нормативно това не може да се случи, каза Димитър Димитров - говорител на ЦИК.

Мисля, че това не е честна ситуация, защото има много мигранти и български граждани, които живеят в Турция. Те трябва да имат правата да гласуват свободно и комфортно. А с разкриването само на 35 секции се нарушава Конституцията, смята доц. Кадер Йозлем - председател на федерация на Балканските изселнически организации.

От заявленията - ние имаме в Бурса над 4000, 4247. За 8 секции предложихме по 7 души за всяка секция - членове. Кореспондираме си по този повод също с областното ръководство - Валийство за полицейска и здравна помощ, каза Вели Йозтюрк - председател на "Балгьоч".

Изселническите организации имат опит от предишни избори и казват, че в деня на вота идват много хора и без предварителни заявления. Те ще трябва да попълват декларации.

Обаче на предишните избори искаха на ръка там да попълват декларациите. Ние искаме поради епидемията да се разреши гласуване с предварително попълнени декларации, за да няма натрупване пред секциите като се сравнява от членовете на комисията от секцията данните с лична карта и декларация дали съвпадат и да подпише пред секцията, каза Вели Йозтюрк.

Мерките срещу коронавируса в Турция няма да спрат хората да отидат до урните.

В Турция също хората са загрижени за ситуацията около пандемията от коронавирус. Мисля, че Централната избирателна комисия ще вземе необходимите мерки по организацията и ще си сътрудничи с местните власти. Мисля, че те биха решили всички проблеми, така че хората да участват в изборите в сигурна среда, смята доц. Кадер Йозлем - председател на федерация на Балканските изселнически организации.

Всеки, който се интересува конкретно за населено място може да провери и в списъка дали то е населено място, в което ще има секция или ще трябва да избере секция, която не е много отдалечена от това населено място, каза говорителят на ЦИК Димитър Димитров.

От ЦИК все още не са разгледали възможността да има повече от една изборна кутия в секция.

Всичко за изборите следете на bntnews.bg/izbori2021

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Точно 3 седмици до изборите: Важните срокове, които да не изпускаме
Точно 3 седмици до изборите: Важните срокове, които да не изпускаме
ЕК отговори на българското искане за разпределяне на ваксините
ЕК отговори на българското искане за разпределяне на ваксините