НОВИНИ

Обсерваторията в Рожен навършва 40 години, но отлага юбилея

bnt avatar logo
от БНТ
20:50, 13.03.2021
Чете се за: 02:40 мин.
У нас
Слушай новината

40-годишен юбилей отбелязва Националната астрономическа обсерватория "Рожен" в условията на пандемията COVID-19, без тържества. Всички прояви за годишнината са отложени за есента.

Преди 40 години се отваря окото на двуметровия телескоп, най-модерната за времето си оптична система за наблюдения в далечния Космос, монтирана в Националната астрономическа обсерватория "Рожен". Оттогава десетки астрономи поглеждат през окото на телескопа към звездите. Много са постиженията с които се гордее Обсерваторията.

Като достижения това са на практика физически модели за еволюцията на звезди от различен тип, било то двойни звезди, близки такива, било то симбиотични звезди, което означава много малък, компактен, масивен обект, в това число и черна дупка, около нея с огромни гиганти звезди. Разработки, свързани с еволюцията на планетни системи, екзопланети, които в момента са много модерни. Изследване на малки тела в Слънчевата система, в това число и самото Слънце, като слънчева активност, обяснява д-р Никола Петров - директор на НАО "Рожен".

Цяло десетилетие обаче Обсерваторията беше на ръба на оцеляването. Никола Петров не може да забрави това, но сега е умерен оптимист.

Последните две-три години като че ли има визия за това да се развиваме все по-добре и новите ни очаквания са за това, че много скоро ние може би, надявам се искрено, да говорим за все по-добри възможности пред нас, които се разкриват с новите финансирания.

Заради пандемията все още не е пристигнал поръчаният и готов телескоп за наблюдение на Слънцето. А амбициите са още по-големи - да се строят кули за нови телескопи.

Тази година най-вероятно ние ще направим абсолютно всички проучвания на терена... ще изкараме всичките необходими документи за нов строеж и ако успеем навреме до края на лятото или началото на есента, много е вероятно да положим основите на телескопа.

На практика обсерваторията не празнува своята годишнина. Всички конференции и тържества са отложени за есента.

Автор: Величка Петкова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕК отговори на българското искане за разпределяне на ваксините
ЕК отговори на българското искане за разпределяне на ваксините
Следователите избират нов член на ВСС дистанционно
Следователите избират нов член на ВСС дистанционно