НОВИНИ

Какви имущества са декларирали политиците в регистъра на КПКОНПИ

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
19:40, 15.08.2023
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Слушай новината

Лидерът на „Има такъв народ" Слави Трифонов за първи път обяви имуществото си като подаде декларация за 2022 година в публичния регистър на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество.

Трифонов е задължен да подава декларация за имущество и интереси, откакто беше избран за депутат от 45-ото Народно събрание, както и като партиен лидер, но досега не го правеше.

След като плати глоба за неподаването на декларация лидерът на ИТН сега е декларирал, че притежава общо малко над 9 милиона лева в налични средства и банкови сметки.

От декларацията му става ясно, че Трифонов миналата година е придобил къща с двор в София за 1 317 600 лв. В същото време е продал парцел в плевенското село Тодорово за 10 000 лв.

За сравнение, лидерите на трите първи формации в парламента подават редовно декларации. Председателят на ГЕРБ, Бойко Борисов, е обявил в последната си декларация налични само 314 620 лв. от трудови доходи, както и две сметки – една от 191 166 лв. и друга от 36 543 лв.

Бившият премиер и настоящ депутат от ПП-ДБ Кирил Петков впечатлява най-вече със спестяванията си на сметка в чужбина – обявил е 700 000 долара или 1 милион и 200 хиляди лева.

Имотното състояние на Петков не се е променило, ползва чужд апартамент в София, а със съпругата му си поделят собствеността на два автомобила.

Лидерът на Възраждане Костадин Костадинов е декларирал апартамент с гараж във Варна и вила в района на морската столица. Не е декларирал налични средства и такива по банкова сметка.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ е декларирал два имота в София - апартамент и къща. Обявил е 20 хиляди лева налични средства и над 400 хиляди лева в сметки. Също така е ипотекирал къщата си на стойност близо 600 хиляди лева.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова е декларирала ателие, гараж и апартамент в София, както и апартамент и къща в родната си Мизия. Наличните й средства са 11 хиляди лева, а парите по сметки са близо 60 хиляди лева.

Тази година сред неподалите декларации са 25 депутати, един от тях е заместник-председателят на НС от ПП-ДБ Никола Минчев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пореден протест в Цалапица с искания за по-бързо разследване на убийството
Пореден протест в Цалапица с искания за по-бързо разследване на убийството
Приеха оставката на заместник-окръжния прокурор на Стара Загора
Приеха оставката на заместник-окръжния прокурор на Стара Загора