НОВИНИ

Задържаните българи във Великобритания са разследвани след присъединен сигнал на журналиста Христо Грозев - вижте кои са те

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
17:30, 15.08.2023 (обновена)
Чете се за: 04:10 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Българското посолство в Лондон не е било информирано за задържането на тримата българи, заяви за "По света и у нас" посланикът ни в Обединеното кралство Марин Райков. Той е изпратил запитване до британските власти в кой затвор са те, но не разполага с информация дали те вече са освободени, както твърдят някои медии в Кралството.

Двама от тях - Бисер Джамбазов и Катрин Иванова са били в секционни избирателни комисии, разкрити в британската столица за парламентарните избори у нас през 2021 година.

От Софийската градска прокуратура съобщиха, че още през месец март са започнали разследване по глава Първа от НК за шпионаж. То се провежда съвместно с ДАНС и поради това, че информацията в него е класифицирана не може да се даде повече информация.

От наши източници разбрахме, че по това разследване е присъединен сигнал на разследващия журналист Христо Грозев, подаден в началото на януари. Това се е случило след като са били събрани данни, че Орлин Русев е поръчвал на българи у нас да следят движенията и действията на Христо Грозев, когато той е в България.

__________________________________________________________________________________________________

Според наши източници също, разследването за шпионаж на британските власти пък е започнало още през лятото на миналата година, а тримата - Орлин Русев, Бисер Джамбазов и Катрин Иванова са били под наблюдение няколко месеца преди задържането им.

Трима българи са задържани във Великобритания по подозрения за шпионаж в полза на Русия

След като са арестувани е направена справка за намерените у тях лични документи от различни държави. Установено е, че истински са само българските им документи. Всички други са били фалшиви.

Има данни, че част от фалшивите документи вероятно са произведени на Иберийския полуостров, но по тази линия разследващите в британската столица продължават да събират информация. Няма данни тримата да са идвали в България през последните 12 месеца.

Не са засечени и съмнителни финансови операции на тримата към страната ни или през опериращи в България банки. Проверява се обаче за техни банкови сметки в офшорни зони, като това се прави в сътрудничества с разузнавателни и финансови служби от няколко държави.

Българското посолство в Лондон не е било информирано за задържането на тримата българи

Профилът в социалната мрежа на създадената от Джамбазов и Иванова Българска социална платформа е активен, но в него последната публикация е от 19 януари 2020 г. Тя е видео на Катрин Иванова, в което тя обяснява за курсовете по английски език, които организират в помощ на българите в Източен Лондон. Много от курсовете са безплатни, но не става ясно от какви източници са били финансирани. Бисер Джамбазов е бил председател на Секционна избирателна комисия, а Катрин Иванова е била редови член. Двамата са били предложени от българската общност.

Според наши източници в първата половина на 2009 година Орлин Русев е работил в Министерството на икономика и енергетиката и в Българския енергиен холдинг. Това е по времето на министър Петър Димитров в правителството на Сергей Станишев. Няма практика при задържането на чужди граждани властите във Великобритания да информират за това дипломатическите мисии, това се прави само по изрично желание на задържаните.

Вижте повече в прякото включване на Иво Никодимов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Баскетболният шампион Балкан Ботевград привлече втори американец в състава си
Баскетболният шампион Балкан Ботевград привлече втори американец в състава си
Ботев Пловдив назначи нов изпълнителен директор на клуба
Ботев Пловдив назначи нов изпълнителен директор на клуба