НОВИНИ

Трима българи са задържани във Великобритания по подозрения за шпионаж в полза на Русия

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
13:24, 15.08.2023 (обновена)
Чете се за: 06:15 мин.
У нас
Слушай новината

Трима българи са задържани във Великобритания по подозрения за шпионаж в полза на Русия, съобщи Би Би Си. Тримата са задържани още през февруари и оттогава са под арест. Срещу тях са повдигнати обвинения, че са работили за Руските служби за сигурност. Арестуваните са с различни професии, двама от тях са работили за избирателни комисии в Лондон по време на български избори.

В рамките на разследването са арестувани общо 5-ма души. Обявена e самоличността на тримата българи. Става въпрос за Орлин Русев - 45-годишен, живее в Грейт Ярмът, Норфолк, Бисер Джамбазов - 41-годишен от Хароу, северозападен Лондон, и 31-годишната Катрин Иванова - живее на един адрес в Хароу с Бисер Джамбазов. Арестувани са и две жени съответно на 32 и на 29 години с адреси в централен и северен Лондон, съобщава Скай нюз.

Тримата българи са притежавали фалшиви лични документи - паспорти, лични карти и други документи за Великобритания, България, Франция, Италия, Испания, Хърватия, Словения, Гърция и Чехия.

Живели са от години във Великобритания, сменяли са работни места и са пребивавали на различни адреси.

Орлин Русев в миналото е имал бизнес отношения в Русия. Мести се във Великобритания през 2009-та година и в продължение на 3 години работи във финансовата сфера. От профила му в LinkedIn става ясно, че е притежавал и собствена компания за проследяване на комуникация и електронни сигнали. Орлин Русев е бил съветник на българското Министерство на енергетиката.

В Хароу съседи описват Бисер и Катрин като двойка. Бисер Джамбазов е бил шофьор в болници, а Катрин Иванова е работела в лаборатория в частна клиника. Двамата се местят в Обединеното кралство преди 10 години. Катрин и партньорът ѝ в живота, Бисер Джамбазов са създатели на Българска социална платформа в Лондон.

От фейсбук страницата на организацията става ясно, че са предлагали евтини или безплатни курсове по английски език. Организират и други, професионални курсове и съдействат за издаването на различни документи за българи, отново безплатно. Създават платформата през 2017 г.

В интервю за БНР през 2019-та година Катрин Иванова разказва как е възникнала организацията.

"През времето, в което сме тук с Бисер Джамбазов от средата на 2012-та година започна да ми прави впечатление, че доста хора имат различни проблеми и очакват да получат отговор от други хора в социалната мрежа. Доста често разисквахме и помагахме в нашия хол, докато един ден осъзнахме, че това няма как да продължава. С усилия и с малко финанси от наш личен бюджет решихме да създадем БСП", казва тя интервю за Радио Стара Загора през 2019 г.

Катрин разказва, че двамата с Бисер работят само вечер, за да могат през деня да са в помощ на българите. Около 1500 души са се възползвали от услугите на тяхната организация.

"Срещайки се с толкова много хора и помагайки им по какъвто е възможен начин, се чувстваме удоволетворени, че си помогнал, с нещо, което за теб е лесно, а за тях е трудно", казва тя.

Двама от арестуваните българи са били членове на секционни комисии на българските избори зад граница. По данни на Би Би Си процесът срещу тримата трябва да започне януари догодина, а те не са пледирали още нито виновни, нито невинни.

При арестите през февруари домът на Бисер и Катрин в Хароу е претърсван щателно от британската полиция. На адреса е имало полицейско присъствие в продължение на една седмица. Арестите са извършени от антитерористично звено на лондонската полиция Метрополитън по силата на Закона за официалните тайни, с който се криминализира шпионаж и поведение, което може да накърни интересите и сигурността на Великобритания. Това включва и придобиване на информация, която може да е в полза на враг на кралството, пише на сайта на британското правителство.

Българското посолство в Лондон не е било информирано за задържането на тримата българи

За "По света и у нас" посланикът ни в Лондон Марин Райков заяви, че българското посолство в Обединеното кралство не е било информирано за задържането на тримата българи. Той обясни, че според британската практика, ако те самите при ареста не пожелаят българските дипломатически служби да бъдат информирани, то това не се случва.

Марин Райков потвърди, че жената е била член на изборна комисия по време на предпоследните парламентарни избори, но не като представител на държавата, а като издигната от политическа партия.

Според източници на "По света и у нас" разследването е започнало още преди година и тримата са били поставени под наблюдение. След обиски в дома им, справка е установила, че единствените истински лични документи, намерени у тях са българските, всички останали са фалшиви. Има данни, че част от фалшивите документи са произведени в Испания, но се събират доказателства по тази линия. Няма данни тримата да са идвали в България през последните 12 месеца.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лошо време сложи преждевременен край на 23-aта ветроходна регата "Кор Кароли"
Лошо време сложи преждевременен край на 23-aта ветроходна регата "Кор Кароли"
Голът на Тобиас Хайнц срещу Крумовград бе избран за №1 през месец юли
Голът на Тобиас Хайнц срещу Крумовград бе избран за №1 през месец юли