НОВИНИ

Две министерства и КЕВР започват проверка на "Топлофикация Габрово"

Николай Минков
от Николай Минков
11:20, 15.08.2023 (обновена)
Чете се за: 05:27 мин.
У нас
Слушай новината

Безпрецедентна проверка на инспектори от министерството на енергетиката, на околната среда и на КЕВР влиза в Топлофикация Габрово. Целта е да се установят причините, поради които тази зима габровци стояха на студено, плащаха двойни сметки, а в редките случаи, когато ТЕЦ-ът работеше, предизвика силно замърсяване на въздуха в града. Това обяви министърът на енергетиката Румен Радев по време на брифинг с участието на кмета на Габрово. Финансовият министър Асен Василев съобщи, че ще отпусне средства за компенсиране на близо 4 хиляди абонати, които през тази зима ще минат на алтернативно отопление на ток.

Кметът на Габрово Таня Христова алармира за лошата работа на местната топлофикация.

"През зимата Габрово нямаше топлоподаване или, ако имаше то беше за кратко с ниска температура. Липсват инвестиции и имаше често замърсяване на въздуха и това е в продължение на 7 години. Колкото е дълга сагата с липса на парно, толкова е дълга и сагата да няма парно. Последният сезон бе капката на търпение. През изминалата зима хората стояха на студено, дишаха мръсен въздух и същевременно плащаха алтернативни сметки, за да могат да се отопляват, т.е. използваха други източници. Бях информирана, че топлофикация е наложена глоба и е запечатана инсталацията, която замърсява. Липсват инвестиционни намерения на дружеството. Трябва да поемем отговорност към габровци, за да преживее зимата. Нужни са устойчиви и дългосрочни решения. Липсата на услуга принуди публичните сгради да се откажа от Топлофикация Габрово. Останаха само 9 сгради. Имаме над 4 хиляди частни абоната, за които трябва да намерим решение", каза Таня Христова.

Енергийният министър Румен Радев зави, че възможните технически решения е преминаване към природен газ и монтиране на термопомпи за обществените сгради. Работи се и за дългосрочни мерки чрез енергийно обновяване.

"За битовите 4100 абоната направихме обследване на енергийната мрежа. И алтернативно да се топлят на ток. Обследва се да се подменят абонатите станции. Няма да остане никой не подкрепен за този отоплителни сезон", каза той.

Асен Василев обяви, че е направено оценка, че разликата между ток и парно възлиза за 1,3 млн. до 1.5 млн, за да могат битовите абонати да минат на ток.

"Животът и здравето на българските граждани не струват 1,5 млн. и това се отнася не само за Габрово, а абсолютно навсякъде, където има замърсяване на въздуха, което не отговаря на екологичните норми. И Министерство на финансите ще намери нужните ресурси за това да имаме чист въздух и адекватно отопление през зимата", каза Василев.

Радев зави, че когато някой има лиценза за топлинна услуга и не ги изпълнява трябва да има санкции.

Румен Радев обяви, че експерти на Министерство на енергетиката ще влязат на проверката в Топлофикация Габрово. Да се съставят актове и принудителни мерки. Ще има проверка и на КЕВР. Ще се преразгледа и лицензията.

"Наши експерти ще влязат на проверка в топлофикация Габрово. Това, което очакваме при направените констатации и установяване на нарушения, да се дадат отново задължителните предписания, да се съставят актовете за установяване на административно нарушение и да имаме налагане на принудителни административни мерки. Съгласували сме такава проверка заедно отново в същия този период и с колегите от КЕВР, имаме тяхната подкрепа, което вече предполага и възможности за преразглеждане изобщо и на лицензията на това дружество", каза той.

Асен Василев обясни, че мярката е извънредна, това са средства от бюджетни буфери.

"Поел съм ангажимент, че при други случаи на затваряне на инсталации Министерство на финансите ще осигури средства за отоплителния сезон. Ще подпомогне гражданите във всички градове, където възникнат подобни проблеми", каза той.

Снимки: БТА

Министърът на околната среда и водите Юлиян Попов каза, че това е казус от дълго време.

"РИОСВ- Велико Търново е налагала многократно глоби, докато най-накрая през тази година, през март, се стигна до принудителната административна мярка, която затваря въглищната част от тази инсталация. Това не е само въпрос на околна среда, на енергетиката, това и много сериозен здравен въпрос. А условията на труд в подобни места, са просто непоносими", каза той.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Засилен интерес към билетите за двубоя на Левски с Апоел Беер Шева от турнира Лига на конференциите
Засилен интерес към билетите за двубоя на Левски с Апоел Беер Шева от турнира Лига на конференциите
УЕФА смени главния съдия за реванша между Лудогорец и Астана
УЕФА смени главния съдия за реванша между Лудогорец и Астана