НОВИНИ

Големият пожар в района на бургаското село Изворище е напълно потушен

bnt avatar logo
от БНТ
18:41, 15.08.2023 (обновена)
Чете се за: 03:45 мин.
У нас
Слушай новината

Големият пожар в района на бургаското село Изворище е напълно потушен. След повече от 30 часа борба с огъня, въпреки това през цялата нощ ще останат 4 екипа на пожарната на дежурство. Общо 5 вилни постройки изгоряха в следствие на няколкото пожара в района на селото.

В момента обаче на около 5 км от невралгичната точка горят сухи треви, които са обхванали и малка част от гората. Четири екипа пожарникари гасят огъня. Няма опасност за хората или къщите. Местните обаче изкараха безсънна нощ.

__________________________________________________________________________________________________

Огънят тази нощ стига до оградата на къщата на Ахмед Узун в с. Изворище:

„Въобще не сме спали. Цяла нощ бяхме цялото село тук. Мокрихме край пътя, за да не може да дойде насам. И сега пак продължаваме. - БНТ: Уплашихте ли се? – Как няма да се уплашим, знаеш ли какво голямо нещо беше.“

„Имахме готовност вчера за евакуация на жители на Изворище. - БНТ: Притеснявате ли се днес пожарите да не се разпалят отново? – Притесняваме се, понеже вятърът още не е утихнал, има вятър, пак духа, дано да не тръгне“, каза Емине Сербез, кмет на с. Изворище.

Огънят през нощта е засегнал и къщи във вилната зона на Изворище.

„Аз лично видях две да горят. Преди малко разбрах още две – 4 са изгорелите постройки, но те в момента не се обитават. В останалите, които са под риск, в момента сме помолили хората да се преместят, които имат жилища в Бургас“, каза Димитър Николов, кмет на Бургас.

„По мои данни са някъде в порядъка на 10 къщи, където може би са се евакуирали хората“, каза Тодор Колев, териториален директор.

През цялата нощ 12 екипа на пожарната, включително от Сливен и Ямбол се бориха с пламъците. Днес отново е сформиран екипа, заедно с горското стопанство, тъй като гората продължава да гори.

„Гори на три места, смесена гора. На места има боров масив, който гори и в следствие на силния вятър е върхов пожарът. Прави силно задимяване. В следствие на това задимяване затворихме пътя между кв. Банево и с. Изворище“, каза комисар Николай Николаев, директор на РСПБЗН-Бургас.

Тепърва ще се изчисляват и щетите.

„Големи площи гора, които са изгорели, което е много жалко. Там имаше дървета, стари дървета над 50-60 г., кедрови дървета, борове, жалко за гората. Има засегнати обработваеми площи", каза Станислав Андреев, териториален директор.

Има готовност за осигуряване на допълнително вода в село Изворище, тъй като наличната е пред изчерпване.

По данни на община Бургас, само за месец това е осми пожар в района на село Изворище. Според местните хора, се пали умишлено.

Вижте повече в прякото включване на Давид Сукнаров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Назначиха още четирима нови областни директори на МВР
Назначиха още четирима нови областни директори на МВР
Нургюл Салимова с реми в първата партия от полуфиналите на Световната купа по шахмат за жени
Нургюл Салимова с реми в първата партия от полуфиналите на Световната купа по шахмат за жени