НОВИНИ

Седем души са задържани по разследването за корупция в Разград

bnt avatar logo
от БНТ
18:10, 15.08.2023
Чете се за: 03:57 мин.
Сигурност и правосъдие
Слушай новината

7 са задържаните лица по разследването за корупция в Разград, при което бе задържан и началникът на група "Миграция" към ОД на МВР в града. Това стана ясно след брифинг на Окръжната прокуратура в града тази сутрин. По първоначална информация над 100 души са получили виза тип "D", даваща право за дългосрочно пребиваване в Република България.

Има данни, че Маринов е част от тази схема поне от година. По първоначална информация той е получавал финансови облаги, малки суми, но редовно. Това заяви окръжният прокурор на Разград Тихомир Тодоров. По време на специализираната акция през вчерашния ден са задържани още шест души, сред които застрахователи, преводачи и адвокат.

Престъпната схема е осъществявана на територията на областите Разград и Шумен. До разплитането ѝ се е стигнало заради закупен скъп велосипед.

"Те нещата тръгнаха много тривиално, защото службата „Миграция“ се намира в една сграда със службата на ДАНС и на един от служителите на ДАНС му направило впечатление, че Маринов се придвижва с изключително скъп велосипед. Оттам насетне попаднал в полезрението им , според мен, така се е стигнало до разнищване на тази престъпна схема", каза Тодоров.

До момента са събрани множество доказателства, придобити по реда на Закона за специалните разузнавателни средства, за това, че Маринов е получавал подкупи.

"Предстои да разберем дали някой от неговата група не е съпричастен към тази дейност, но другите, едната най-вероятно е служителка на българско консулство, двама застрахователи и две преводачки от Шумен. С тази жена са се свързвали турски граждани, които нямат право да получат българско гражданство или с визи категория "D". Тя им осигурявала истински адреси", обясни Тодоров.

Полицейски началник в Разград е задържан по разследване за корупция

„След което тя ги е посочвала на началника на група "Миграция" като адреси, на които ще се установят желаещи да получат визи категория Д, а у него тогава възниква задължението в рамките на тази уседналост, така да я нарека, да извърши проверка дали отговаря на истината – нещо, което той не е вършил. 2.40 тази карта на чужденец му дава право безпрепятствено в рамките на 90 дни да се установи на територията на ЕС", каза още той.

За "По света и у нас" обаче от външното ни министерство категорично отрекоха в консулската ни служба в Истанбул да работи тази жена. От свои дипломатически източници научихме, че тя единствено е била ползвана като външен преводач.

Сумата, която са заплащали кандидатите за виза тип "D", е между 200 и 3000 евро. Новината за задържането на полицейския служител не изненада хората в Разград.

"Чак вчера ли е разкрита? О, то това нещо отдавна се знае, обществена тайна е, само че се премълчава", коментира жител на Разград.

"Не им одобрявам постъпката. 20 години да работи в тази система, този Маринов, и да свърши такава работа", каза друга гражданка.

В четвъртък Павел Маринов ще бъде изправен пред Окръжния съд в Разград. Наказанието за такъв тип нарушения е от 3 до 15 години лишаване от свобода.

Репортер: Пламенка Тонева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В търсене на решение: Каква ще е съдбата на детското отделение във Враца?
В търсене на решение: Каква ще е съдбата на детското отделение във Враца?
Ботев Пловдив привлече Ивелин Попов
Ботев Пловдив привлече Ивелин Попов