НОВИНИ

В търсене на решение: Каква ще е съдбата на детското отделение във Враца?

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
18:18, 15.08.2023 (обновена)
Чете се за: 04:10 мин.
У нас
Слушай новината

Запечатаха детското отделение във Врачанската болница. Лекарите са в отпуск до края на месеца, а малките пациенти, които имат нужда от лечение ще се насочват към болници в София и Монтана. Двама педиатри са заявили желание да започнат работа в отделението. Все още обаче не е ясно дали то ще отвори врати през септември.

Детското отделение в болницата във Враца опустя. Входната врата е запечатана, персоналът, който е натрупал близо 800 дни отпуск използва законното си право да почива. Дали животът в отделението ще се завърне през септември все още не е ясно, защото според кмета на града педиатрите не са оттеглили оставките си.

"Сестрите и санитарите подходиха отговорно и всички след нашия разговор вчера заявиха, че са склонни да се върнат на работа, стига разбира се да имат екип от педиатри с който да могат да работят", каза Калин Каменов - кмет на Враца.

Попитахме и здравният министър проф. Христо Хинков успял ли е да реши казуса с детското отделение във Врачанската болница?

"Обади ми се кмета на Враца. И ми каза, че е успял да убеди педиатрите да се върнат на работа. Това е голям успех, но той е временен, защото проблемите не са решени - те остават."

Желание да работят в детското отделение във Враца са заявили няколко педиатри от града. Но търсенето продължава.

"Аз вярвам, че с подкрепата и на държавата, и на борда на директорите, ще успеем да сформираме екип и от 1 септември отделението да отвори врати", каза Калин Каменов - кмет на Враца.

В случай, че педиатри за детското отделение във Враца не се намерят, децата ще се насочват към личните лекари, или болниците в Мездра, Монтана, Бяла Слатина и София.

"Във връзка с лошото състояние на пътя между Враца и София това не е добро решение, защото пътя се удължава с поне час заради ремонтите", каза Калин Каменов - кмет на Враца.

Директорът на болницата в оставка е в отпуск. Здравният министър още не е разписал оставката.

"Оставката на доктор Цанова е в рамките на 3 месеца. Нека да си свърши работата, след това ще видим. Но аз смятам, може би борда ще претърпи промени", обясни проф. Христо Хинков - министър на здравеопазването.

Здравният министър даде заявка, че ще въведе правила за заплатите в държавните болници, заради огромните разлики във възнагражденията, които съществуват в момента:

"Още не сме решили, ще има минимум максимум, но още не сме го уточнили как ще бъде точно. Няма как да има таван на заплатите при положение, че има различни категории."

За това ще се въведе допустима разлика между най-ниската и най-високата заплата, обясни още министърът. Предвижда се наесен да бъде въведен и нов режим за предписване на лекарства по лекарско предписание.

"Ще се въведе този режим на електронна рецепта за всички лекарства, които се предписват. Най-вероятно от септември и за антибиотиците", уточни проф. Христо Хинков - министър на здравеопазването.

Хинков каза още, че в страната ще има общо 8 лаборатории за изследване на кръвни проби на шофьори заловени на пътя след употреба на алкохол или наркотици.

По темата работиха: Альоша Шаламанов, Мирослава Георгиева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нургюл Салимова с реми в първата партия от полуфиналите на Световната купа по шахмат за жени
Нургюл Салимова с реми в първата партия от полуфиналите на Световната купа по шахмат за жени
Седем души са задържани по разследването за корупция в Разград
Седем души са задържани по разследването за корупция в Разград