НОВИНИ

Електронна рецепта и за антибиотиците се очаква да бъде въведена през септември

Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ
15:11, 15.08.2023
Чете се за: 01:50 мин.
Здраве
Слушай новината

Предвижда се през септември да бъде въведена електронна рецепта и за изписване на антибиотици, каза пред журналисти министърът на здравеопазването Христо Хинков. Министър Хинков присъства на отбелязването на Деня на спасението, в който се почита паметта на медици, пожарникари, полицаи и доброволци, загубили живота си при спасяване на пострадали.

Възможността за електронно предписване на антибиотици е разработена, предстои технологично прецизиране и се очаква осъществяването му, допълни той. Министър Хинков допълни, че е разговарял с председателя на Българския лекарски съюз и "тяхното искане е да има верификация и от страна на аптеките, и от страна на лекарите, което е достатъчно".

През миналата година започна изписването на електронни рецепти, направления за преглед при специалист и за хоспитализация. Остана в сила възможността за изписване на някои медикаменти и на хартиена – бяла рецепта. В началото на тази година започна и електронното изписване на протоколите за отпускане на медикаменти за скъпоструващо домашно лечение, които се заверяват от районните здравноосигурителни каси.

Целта е улесняване на пациентите и лекарите, като чрез въвеждането на електронните протоколи отпада задължението на пациентите да посещават здравните каси и да представят медицинска документация за заверка на протокол. Отпадна и ангажиментът им да съхраняват и да предоставят в аптеката хартиените протоколи при получаване на изписаните им медикаменти.

Вече е въведено и електронно изписване на жълти и зелени рецепти, които съдържат терапии с медикаменти, в чийто състав има наркотични вещества.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гергана Топалова се класира за втория кръг на турнира във Вроцлав
Гергана Топалова се класира за втория кръг на турнира във Вроцлав
Роберто Манчини скочи на президента на италианската федерация и обяви: Уволниха ме и заявиха, че е бил мой избор
Роберто Манчини скочи на президента на италианската федерация и обяви: Уволниха ме и заявиха, че е бил мой избор