НОВИНИ

Какви са вариантите за служебен премиер, ако се стигне до предсрочни избори?

bnt avatar logo
от БНТ
20:05, 20.03.2024
Чете се за: 02:27 мин.
У нас
Слушай новината

Трудно е да се прогнозира все още финалът на този епизод, но засега най-реалистични изглеждат предсрочните избори. Това ще постави държавата в нова ситуация заради промените в Конституцията през декември. Правата на президента за съставяне на служебно правителство бяха ограничени. Така ако се стигне до служебен кабинет, Румен Радев ще трябва да избере служебен премиер от определен кръг.

Първо - това може да е председателят на Народното събрание. В случая Росен Желязков от ГЕРБ-СДС.

Втората възможност е управителят или подуправител на БНБ. Сред подуправителите има двама души, които са с политически биографии. Андрей Гюров беше председател на парламентарната група на "Продължаваме Промяната", Петър Чобанов - беше финансов министър в кабинета "Орешарски", а след това депутат от ДПС.

Фигура с изявена политическа кариера е и следващата възможност - председателят на Сметната палата. Това е Димитър Главчев - бивш депутат от ГЕРБ и бивш председател на Народното събрание.

Има и още една възможност: омбудсманът или заместник-омбудсмана. Диана Ковачева обаче трябва да встъпи в новата си длъжност - съдия в Европейския съд за правата на човека.

В този списък има експерти, но преобладават фигурите, директно свързани с политически формации. Изборът е все пак на Радев. А избраният от него премиер ще трябва да подреди състава на служебния кабинет. Единствената посочена задача на служебния кабинет е подготовката на изборите. А също така правата му могат да бъда ограничени още, със закон. Той подлежи и на парламентарен контрол, защото Народното събрание вече не се разпуска от президента с назначаването на служебно правителство.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Двоен удар по Байерн Мюнхен
Двоен удар по Байерн Мюнхен
От Ботев поискаха чуждестранни съдии за мачовете с ЦСКА, отрязаха ги
От Ботев поискаха чуждестранни съдии за мачовете с ЦСКА, отрязаха ги