НОВИНИ

След политическата буря: Готови ли са партньорите във властта за нови преговори?

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:10, 20.03.2024 (обновена)
Чете се за: 10:00 мин.
У нас
Снимка: БТА/Архив
Слушай новината

Партньорите във властта са готови да продължат преговорите. Това е изводът от днешния политически ден след разменените обвинения и обиди вчера.

Какви условията взаимно си поставиха партньорите в управлението:

За ГЕРБ връщането на масата на преговорите е възможно, ако лидерите на ПП-ДБ Асен Василев, Кирил Петков и Николай Денков се извинят на Мария Габриел, която определиха като "красивото лице на мафията". До момента извинение няма.

Условието на Кирил Петков е свързано с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Петков настоява Борисов да продължи преговорите вместо преговорния екип. Още сутринта Борисов отказа, но е напълно възможно да видим промяна при тези динамични обрати в разговорите. Атанас Атанасов обвърза връщането в преговорите със съгласие на целия лидерски екип на ПП-ДБ. Делян Пеевски, чиято партия осигурява конституционното и евроатлантическото мнозинство в типичния си стил на сутрешни брифинги по важните за страната теми, допусна подкрепата на ДПС за кабинета "Габриел" да е срещу сядане на масата за преговори.

След като сутринта тонът беше смекчен, към края на деня той отново се втвърди и дори се появиха нови червени линии. Асен Василев заяви, че първият мандат е изчерпан и трябва да се гледа към втория, а Мария Габриел не може да е премиер. Деница Сачева и Теменужка Петкова на свой ред отговориха - Асен Василев никога повече не може да бъде финансов министър. От "Продължаваме Промяната" официална позиция нямат. От ГЕРБ-СДС държат на кабинет с първия мандат и казват, че няма да подкрепят втория мандат. Остават отворена врата за преговори за кабинет "Габриел".

В седмичния дневен ред на парламента не е предвидена точка за гласуване на правителство. В Конституция няма посочен срок, в който парламентът да гласува предложената кандидатура за премиер, но в приложението на правото има разбирането за разумен срок, който се равнява на общите срокове за съответната конституционна процедура - а те са седем дневни. От ГЕРБ-СДС дават знак, че искат да намерят решение до края на седмицата, но към този момент вероятността за предсрочни избори изглежда все по-възможна.

Още преди началото на парламентарния ден Бойко Борисов и Мария Габриел, заедно с цялата група на ГЕРБ - СДС, застанаха пред медиите.

Мария Габриел, вицепремиер в оставка и кандидат за министър-председател: "Най-напред очаквам извинение. Очаквам извинение за епитетите и обидите. За 9 месеца не съм си позволила нищо подобно. Така и ще продължим. Очаквам извинение, за това, защото, второ, не съм нарушила Конституцията. Указът е издаден за назначаване на министър-председател. Трето - по отношение на министрите. Напомням, че всички министри, които и сега са такива, макар и в оставка, са поели ангажимент, преди 9 месеца, за период от 18 месеца."

Габриел подчерта обаче, че право на министрите е да си направят отвод в този момент, като отбеляза, че това може да бъде изтълкувано по различен начин:

"Продължавам да вярвам, че България има нужда от правителство. България има нужда от стабилност. България има нужда пред своите граждани ясно да заяви, че има нужда от правителство на споделена отговорност и както стана и по време на преговорите, в него двамата партньори ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ да бъдат равнопоставени."

Бойко Борисов подкрепи Габриел и припомни, че през 9-те месеца на съвместно управление е чул много епитети от ПП-ДБ:

"Когато използваш такива епитети, както направиха те снощи, показваш едно истинско лице - всъщност. И дадените от вчера декларации за отказ са в нарушение на договорката ни, че тези кабинети ще работят при ротация за 18 месеца."

Борисов обясни, че вече за него е много трудно да накара ГЕРБ да направи крачка назад. И декларира, че целта на преговорния екип от страна на ГЕРБ-СДС е била съставянето на кабинет, а не бламирането на процеса:

"Аз ги призовавам веднага да се извинят и на ГЕРБ, и преди всичко на Мария Габриел."

Борисов обясни обаче защо той няма да участва в лидерска среща с ПП-ДБ:

"Не искам такава среща, защото те се държат невъзпитано. И ако вие присъствате на среща, в която Кирил Петков чупи шишета и стъкла на масата, ще искате ли пак лидерски срещи. Така че ние винаги сме казвали, Мария Габриел и вчера го каза и днес го каза - искаме да има правителство. Въпросът е сега как и двете страни могат да вземат такъв завой след изказаното от тях."

От "Демократична България" единствено Атанас Атанасов коментира, че възможност за продължаване на преговорите с ГЕРБ-СДС има:

"Чух какво каза г-н Борисов, ще се съберем да обсъдим. Ние се отнасяме отговорно към ситуацията. Даваме си сметка, че обществото не иска избори. Казахме го снощи, независимо от емоциите. Личното си мнение изразявам, да - бихме могли да се върнем, това ще предложа на колегите, но решението ще го вземем заедно."

Председателят на ДПС Делян Пеевски потвърди позицията на движението, че ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ трябва да направят правителство:

"Аз не мога да разбера всички тези обяснения, които валят и размяна на кои сме по-приятели, отдавна ви казах и на двамата съм приятел, но приятел съм и на България. Има мандат с Мария Габриел премиер, сега ако искат да си се извиняват, да си прощават. Денят за прошка мина, да си решават. Това са си детски работи - техни."

Пеевски обясни, че за т.нар. плаващи мнозинства текстът на споразумението е писан от него и от Кирил Петков, а ГЕРБ само са го съгласували:

"Както казаха ПП-ДБ: моля ви, да не се вписва, че е с ДПС. То е ясно, че сте вие. Не, хората на ДПС не са втора класа, те са първа класа, като всички други български граждани и ние ще седим като техни представители на масата и когато искат нашата подкрепа, ще я взимат на масата, пред всички Вас и пред нашите избиратели."

От "Продължаваме Промяната" заявиха, че днес ще се въздържат от коментар на условието поставено от ГЕРБ.

- Г-н Минчев, ще се извините ли на Габриел?

Никола Минчев, народен представител от ПГ на ПП-ДБ: "Аз нищо не съм казвал."

- Ще се извините ли на Мария Габриел?

Даниел Лорер, народен представител от ПГ на ПП-ДБ: "Ще се върна след събитието.

- Кое събитие?

Даниел Лорер: "Франкофонията."

Минути по-късно Даниел Лорер се върна, за да отговори на въпроса:

- Какво става с Мария Габриел, ще се извините ли, както поискаха и тя ли е "красивото лице на мафията", както казва вашия колега Асен Василев?

Даниел Лорер: "Аз мисля, че не задавате правилния въпрос. Правилният въпрос, на който трябва да си отговорят зрителите."

- Хайде ние да преценяваме кой е правилния въпрос, а вие да давате отговорите, нали все пак ние сме журналисти.

Даниел Лорер: "Правилният въпрос е защо вчера доверието беше счупено."

- Защо беше счупено?

Даниел Лорер: "Това е много важно да го кажем, за да разберат всички. Това, което се случи вчера показа, че ние не можем да имаме доверие на Мария Габриел в този момент."

Така в следващите дни предстои да се разбере - дали и как от една страна ГЕРБ-СДС, а от друга ПП-ДБ ще направят отново крачки към необходимия минимум от доверие и дали това ще доведе до избирането на ново редовно правителство или до предсрочни избори.

снимки: Десислава Кулелиева, БНТ

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пет промени в програмата на НБЛ за предстоящите кръгове
Пет промени в програмата на НБЛ за предстоящите кръгове
ЕС ще използва замразените руски активи за оръжие за Украйна
ЕС ще използва замразените руски активи за оръжие за Украйна