НОВИНИ

ЕС ще използва замразените руски активи за оръжие за Украйна

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:04, 20.03.2024
Чете се за: 03:52 мин.
По света
Слушай новината

Европейската комисия предложи днес замразените руски активи да се използват за закупуването на оръжие за Украйна през Европейския механизъм за подкрепа на мира. Друга част от печалбите от замразени руски активи ще бъдат предоставени директно на Киев за възстановяване на страната. Очаква се годишно за Украйна да бъдат използвани между 2,5 и 3 милиарда евро.

Парите за закупуване на оръжие за Украйна и за възстановяване на страната идват от лихвите върху замразените активи на Руската централна банка. 90% от тях ще бъдат използвани за закупуването на оръжие за Киев, а останалите 10 ще бъдат предоставяни директно на страната. Жозеп Борел съобщи днес новината на премиера на Украйна Денис Шмигал, който е в Брюксел.

"Смятаме, че приходите, генерирани от тези замразените активи, ще бъдат около 3 милиарда евро годишно. Те ще бъдат добавени, както казах, към Европейския механизъм за подкрепа на мира и към бюджета на Европейския съюз за военни и граждански цели. Това предложение за решение беше изпратено днес от мен и Комисията до държавите членки. Така че сега зависи от тях да вземат решение, това предложение беше много добре прието на последния Съвет по външни работи. Надявам се скоро да постигнем споразумение и да успеем да “обърнем” банкнотите в оръжия, защото вашите войници не се бият с банкноти, те се нуждаят от физически оръжия, имат нужда от физически инструменти, за да защитят вашия народ", каза Жозеп Борел - върховен представител по въпросите на сигурността и външните работи.

Премиерът на Украйна също не надява час по-скоро да има решение за използването на замразените руски активи.

"Трябва да използваме печалбите от тези активи за възстановяване, а също и за закупуване на оръжия и боеприпаси, както отбелязва господин върховният представител Борел, за покриване на бюджетни нужди. Но това е само първата стъпка. Ние настояваме за пълна конфискация и използване на всички замразени руски активи. Европа и светът се нуждаят от ефективен прецедент, за да накарат агресора да плати висока цена за разрушенията, които е причинил в Украйна", подчерта Денис Шмигал - министър-председател на Украйна.

Точната сума, която ще бъде предоставяна на Киев всяка година, ще зависи от глобалните лихвени проценти. Става въпрос за около 210 милиарда евро замразени активи на Руската централна банка в различни валути в 27-те страни на ЕС. Москва не е доволна от предложението на Брюксел.

"Това е поредното изявление, свързано с действията, които разрушават на основите на европейското и международното право. Европейците добре осъзнават какви щети могат да нанесат както на икономиката си, така и на имиджа си на надежден гарант за неприкосновеността на собствеността. Щетите ще бъдат неизбежни. Лицата, които ще участват във вземането на такива решения, държавата, която ще реши това, естествено ще станат обект на преследване за много десетилетия", коментира Дмитрий Песков - говорител на Путин.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След политическата буря: Готови ли са партньорите във властта за нови преговори?
След политическата буря: Готови ли са партньорите във властта за нови преговори?
Гергана Топалова започна с победа на турнир в Кипър
Гергана Топалова започна с победа на турнир в Кипър