Какво да правим, ако не сме ваксинирани по медицински причини и не сме преболедували ковид

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
20:18, 21.10.2021
7633
Чете се за: 03:10 мин.
Още
Слушай новината

Репортаж по сигнал на наши зрители, които се обадиха в редакцията, за да съобщят, че по здравословни причини не могат да бъдат ваксинирани, а и не са преболедували ковид. Те питат какво трябва да направят, за да получат зелен сертификат.

Сабрие Даил, гр. Карнобат: След резултати от изследване и въпрос дали мога да се ваксинирам срещу COVID-19, лекарите, сред които и имунолог, казаха: не. Следователно не мога да получа зелен сертификат. Какво трябва да направя в този случай?

Сабрие не е единствената, която задава този въпрос.

Доктор Александър Георгиев е личен лекар на 2000 души от София. Твърди, че между 4 и 7 процента от тях имат редки заболявания, които не им позволяват да бъдат ваксинирани.

Най-вече тежки алергични реакции в миналото придружени с алергичен шок, алергията към домашен прах не е противопоказна за ваксиниране. Тежкопротичащи автоимунни заболявания също са противопоказни, при тежки случаи на заболяване на Акрон и Муцерохеморагичен колит, аз бих се въздържал от препоръки за имунизация.

В сутрешния блок на БНТ "Денят започва" имунологът Радка Аргирова заяви, че към всеки човек трябва да се подхожда индивидуално. В характеристиката на всяка ваксина има посочени противопоказания. И ако една ваксина не е подходяща, то трябва да се търси друга.

Всеки индивидуален случай разбира се, е различен и специалистите, които упражняват лечението на дадено заболяване, могат да дадат становище.

В крайна сметка, за хората, които по здравословни причини не могат да се ваксинират и не са преболедували ковид, единственият начин да получат зелен сертификат, е да представят отрицателен PCR или антигенен тест. Това обаче трябва да става на всеки два дни.

Когато зеленият сертификат е необходим за влизане в ресторант или театър, хората могат да изчакат известно време, но когато е нужен за работа, става проблем за тези, които го нямат.

Работодателят би могъл да реши проблема, ако негов служител не може да се ваксинира и се налага да се правят тестове, но те са доста скъпи. И в зависимост от това колко са работниците, това може да се окаже един голям разход. Тук е мястото да се намеси държавата, като част от финансирането на тестовете или изцяло поемането на финансовия разход по това перо, обяснява Мария Петрова, адвокат по медицинско право.

Според юристи от здравното министерство могат да обявят официален списък на заболяванията, които не позволяват ваксиниране срещу ковид.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Младежкият национал Радослав Росенов на финал на Европейското по бокс
Младежкият национал Радослав Росенов на финал на Европейското по бокс
Безплатни антигенни тестове за футболните фенове в Разград
Безплатни антигенни тестове за футболните фенове в Разград