НОВИНИ

Какво съдържа американският план за прекратяване на огъня в Газа?

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
20:37, 01.06.2024
Чете се за: 03:12 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Европейският съюз приветства новия план за прекратяване на огъня в Ивицата Газа, който беше представен от американския президент Джо Байдън. Хамас определи като положително израелското предложение, а израелският премиер Бенямин Нетаняху уточни, че планът все още включва унищожаване на радикалната палестинска групировка.

Пътната карта за мир в Газа съдържа три фази. Първата ще продължи шест седмици и включва пълно и цялостно прекратяване на огъня и изтегляне на израелските сили от населените райони в Газа, освобождаването на заложници, включително жени, възрастни хора и ранени, в замяна на пускането от затворите на стотици палестинци. През този етап ще бъдат освободени американските заложници, а телата на загиналите ще бъдат върнати на семействата им. Предвижда се още допускането на 600 камиона на ден с хуманитарна помощ.

Втората фаза ще включва освобождаването на всички останали живи заложници и договаряне на окончателно прекратяване на военните действия. Третият етап предвижда възстановяване на анклава.

Президентът Джо Байдън изтъкна при представянето на плана, че тази възможност не бива да се пропуска и Хамас трябва да приеме предложението.

"Време е за нов етап. Заложниците да се върнат у дома, Израел да бъде сигурно място, страданията да спрат. Време е тази война да приключи", заяви той.

От кабинета на израелския премиер Бенямин Нетаняху заявиха, че условията за спиране на войната не са се променили и те включват унищожаването на Хамас, освобождаването на всички заложници и гаранции, че Газа вече няма да представлява заплаха за Израел.

Хамас също разпространи изявление, в което изразява готовност да се ангажира положително и по конструктивен начин с всяко предложение.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен определи като реалистична израелска пътна карта.

"Напълно съм съгласна с президента Байдън, че последното предложение е значителна възможност за край на войната и на страданията на цивилното население в Газа. Тристепенният подход е балансиран и реалистичен. Сега той има нужда oт подкрепата на всички заинтересовани", написа тя в Екс.

Също в социалната мрежа външният министър на Германия Аналена Бербок написа, че пътната карта предлага лъч надежда за изход от конфликта. Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш одобри представения от Байдън план и изрази надежда за постигането на траен мир.

Снимки: БТА

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спортни новини 01.06.2024 г., 20:45 ч.
Спортни новини 01.06.2024 г., 20:45 ч.
Симеон Петров остава в Шльонск Вроцлав за постоянно
Симеон Петров остава в Шльонск Вроцлав за постоянно