НОВИНИ

Какво ще свърши 48-ият парламент до разпускането си и коя да е датата на изборите - коментират партиите

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
18:00, 23.01.2023
Чете се за: 08:37 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Избори и на 26 март, и на 2 април са добър вариант за парламентарно представените политически партии. Предпочитанията обаче все пак са за 2 април. Всички политически сили са на мнение, че дори президентът да удължи живота на 48-ото Народно събрание, това няма да е от полза за никого и няма да напреднат със законодателната програма.

Най-голямата политическа сила все още смята, че сега нямаше да се говори за предсрочни избори, ако президентът не беше избрал за третия мандат БСП.

"Действията на президента са насочени към това да конструира нова левица, защото ако силите на президента бяха насочени към това да има кабинет, то щеше да има кабинет. В смисъл, ако той беше дал мандата на "Да, България", независимо от Nexo и всички други скандали, кабинет щеше да има", смята Любен Дилов-син, депутат от ПГ на ГЕРБ-СДС.

Според ГЕРБ-СДС по добрата дата от тиражираните е 2 април.

"Президентът иска с бързи стъпки да вървим към избори за мен първата възможна и най-добра дата е 2 април, което, забележете е хубаво, защото първи април ще бъде ден за размисъл. А пък това, че парламентът има да довърши няколко важни закона, което каза и самият президент, също работи в подкрепа на тази кауза", допълни Дилов.

Според партията парламентът вероятно ще бъде разпуснат другата седмица.

"За да са на 2 април изборите, той трябва да ни разпусне на 2 февруари, което значи, че ще ни даде още една седмица, за да се опитаме да докараме до второ четене тия два или три закона, които са свързани с плана за устойчивост и развитие", коментира още Любен Дилов-син.

"Възраждане" и днес потвърдиха старата си позиция, че този парламент трябва да бъде разпуснат незабавно.

"В момента, в който бъде върнат третият мандат, най-добре е още на следващия ден да бъде разпуснат парламентът, защото той просто вече няма какво да приема, освен лоши закони. Единствено и само такива, които могат да задълбочат икономическата криза в държавата", заяви Костадин Костадинов.

По думите му възможните дати оттук нататък са две.

"Или 26 март или 2 април, разбира се, освен ако президентът не реши да бави разпускането на парламента, но да приемем, че това са възможно най-добрите дати, така че може би най-доброто решение, което президентът би могъл да вземе в тази ситуация, ако утре бъде върнат третият мандат, в сряда, най-късно четвъртък парламентът да бъде разпуснат".

Лидерът на "Възраждане" смята, че конфигурацията в следващия парламент ще е различна.

"Заради това се направи всичко възможно, за да могат изборите да бъдат отложени, да не се случат въобще и да се създаде все пак някакво правителство, каквото и да е то. В крайна сметка това нещо не се случи, така че оттук насетне както винаги се е случвало по време на избори, съдбата на България е в ръцете на българския народ. Разликата е, че на първо място няма да влезе "Български възход". На следващо място всяка една от другите политически сили ще има съвсем различно вече представителство в парламента и се надявам вече след като минат тези избори, когато и да са те - дали в края на март или в началото на април, най-накрая вече да имаме състав на НС, в което действително да има народни представители, а не представители на чужди посолства основно".

БНТ: Трябва ли президентът да забави разпускането на парламента, за да бъдат приети важни законопроекти?

Костадин Костадинов: Не, разбира се, защото тези важни, т.нар. законопроекти всъщност ще задълбочат икономическата криза, защото единственото нещо, което в момента държи по някакъв начин законодателната програма на НС, са законопроектите, предвидени за влизането на България в еврозоната. Както знаете, ние събираме в момента подписи за референдум срещу въвеждането на еврото в България и считаме, че този въпрос трябва да бъде поставен задължително на общонародно допитване. От тази гледна точка всеки един от тези законопроекти на практика в момента погазва народната воля и това далеч не е за първи път. От тази гледна точка, най-доброто решение, пак повтарям, е незабавно разпускане на НС, както самата Конституция го предвижда.

От БСП са за избори възможно най-скоро.

"Най-бързата дата е най-добра, защото се видя, че минаха повече от два месеца забавяне. Няма как този парламент да роди редовно правителство, така че колкото по-бързо отидем на избори, разбира се, съгласно Конституцията, толкова по-добре", каза Румен Гечев - депутат от БСП.

Левицата заговори за нова конфигурация след изборите, която да приема важни закони.

"За съжаление, ние сме забавили съдебната реформа вече 30 години, а сега заради 10 или 15 дни повече не виждам какво ще се промени, а пък и една нова конфигурация би имала по-голяма легитимност в тези промени", смята още Гечев.

За "Български възход фактът, че някои от законите не са гласувани е, защото са забавени от изпълнителната власт .

"Истината е, че нямаме време, колкото и време да искаме, ние го нямаме. Датите, които са анонсирани в момента, са 26 март и 2 април. Една седмица не мисля, че е от някакво значение, но истината е, че на страната ѝ трябва стабилно политическо мнозинство, защото имаме редица закони, редица кризи за решаване", коментира Георги Самандов - депутат от ПГ на "Български възход".

Експертът по конституционно право Наталия Киселова коментира за БНТ, че заради католическия и православния Великден има две възможни дати на които може да се проведат изборите - 2 и 23 април.

"Няма срок, в който президента след като бъде върнат утре проучвателният мандат, трябва да разпусне НС. Ако се върнем в последните две години назад, ще видим, че става дума за седем календарни дни, в които президентът е разпускал НС. Ако приемем, че той удължи този срок, факторът кога да са изборите показва и кога да бъде разпуснато това НС. И тъй като предстоят католическият и православният Великден, през април всъщност имаме две възможни дати за изборите".

Какво ще реши президентът спрямо правомощията си, ще стане ясно най-рано утре, когато получи неизпълнения мандат на БСП.

Вижте още във видеото

ОТНОВО ПРЕДСРОЧНИ ИЗБОРИ

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Къде учениците излизат в грипна ваканция и кога се връщат на училище?
Къде учениците излизат в грипна ваканция и кога се връщат на училище?
Ботев Пловдив се завърна към тренировките в Дубай
Ботев Пловдив се завърна към тренировките в Дубай