НОВИНИ

Турция в очакване на ключов вот

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
16:55, 23.01.2023
Чете се за: 04:05 мин.
Балкани
Слушай новината

Турция се отправя към президентски и парламентарни избори месец по-рано от планираното. Решението беше взето еднолично от президента Реджеп Ердоган, който посочи датата 14 май.

Каква е символиката на избрания за вота ден и какви са залозите?

Ключови избори, които вместо на 18 юни ще се проведат на 14 май. Гражданите на 84-милионната Турция ще избират членове на 600-местния Меджлис и ще гласуват за президент. Новината стана факт след среща на Реджеп Ердоган с младежка организация на неговата партия в Бурса.

"Благодарен съм, че заедно с вас - младежите, които ще гласуват за първи път, ще се отправим заедно към урните на изборите, които ще се проведат на 14 май", каза Ердоган на 21.01.23г.

Преди седмица той намекна, че иска изборите да се проведат на 14 май. Твърди се, че желанието за изтегляне на вота е най-вече заради предстоящите през юни религиозни празници, когато се очаква голяма част от хората да пътуват. Но това е и датата, на която през 1950 г. оглавяваната от Аднан Мендерес опозиционна партия печели почти всички места в парламента. През годините Ердоган често се е сравнявал с управлявалия 10 години Мендерес. През 1960 г. той е свален от власт с военен преврат и впоследствие е екзекутиран.

"73 години по-късно, на същия този ден е време народът ни отново да каже "достътъчно". На всички онези, които правят опити за преврат, на некомпетентните и алчни хора, на онези, които мечтаят да бъдем нечия колония и които наричат себе си "шестимата"", каза Ердоган на 18.01.23г

"Шестимата" са съставения от 6 партии Опозиционен алианс. Макар и разединена в много отношения, турската опозиция намери допирна точка - желанието да свали Ердоган от власт. Алиансът ще има обща кандидатура за президент, чието име още не е обявено. Очакваше се това да бъде харизматичният 52-годишен кмет на Истанбул - Екрем Имамоглу. Вторият човек в Народнорепубликанската партия успя да победи кандидата на Партията на справедливостта и развитието в турския мегаполис. Ердоган загуби още Анкара и Измир. Но истанбулският кмет неотдавна беше осъден за обида на държавен служител.

Имамоглу е считан за единствения, който може да спечели в мажоритарен вот срещу Ердоган. Загуби ли обжалването на присъдата си, ще трябва да бъде заменен от лидер на опозицията - Кемал Кълъчдароглу.

Опитният и уважаван политик, обаче, е лишен от обаянието на истанбулския кмет.

"Вашингтон пост" нарича изборите в Турция "най-важния вот за годината". За 20 години на власт Ердоган имаше своите моменти на възход - когато икономиката процъфтяваше, но и на падение - като сега, когато страната е в рецесия. Все по-авторитарният начин на управление му спечели и много врагове сред младите и образовани турци. Опитът му да попречи на Швеция и Финландия да влязат в НАТО и военните действия в Сирия му донесоха критики от Алианса. Многократните заплахи да пусне бежанци в Европа отдалечиха Анкара от мечтата за ЕС. А макар и да успя да договори сделката за зърното между Русия и Украйна, според мнозина Ердоган няма необходимото влияние, за да бъде подкрепен от Запада.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Корупционен скандал в Украйна: Зам.-министър е обвинен в получаване на подкуп от 400 000 долара
Корупционен скандал в Украйна: Зам.-министър е обвинен в получаване на подкуп от 400 000 долара
ИТН внесе подписка за референдум за парламентарна или президентска република
ИТН внесе подписка за референдум за парламентарна или президентска република