НОВИНИ

Корупционен скандал в Украйна: Зам.-министър е обвинен в получаване на подкуп от 400 000 долара

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
16:58, 23.01.2023
Чете се за: 01:47 мин.
Европа
Слушай новината

Президентът Володимир Зеленски обяви война на корупцията в Украйна, след като в страната избухна скандал. Разбита беше престъпна група за източване на бюджетни средства. Заместник-министър е обвинен, че е взел подкуп от 400 000 долара.

Заместник-министърът Лосински е обвинен, че е взел подкупа за покупката на генератори в условията на руски атаки срещу енергийната система. Той вече е освободен.

През лятото правителството отпусна около 47 милиона долара за закупуване на генератори за отопление. Висши държавни служители са се облагодетелствали, като са уреждали сделките на завишени цени. Един от членовете на престъпната група е опитал да избяга в чужбина, но е задържан на границата. При обиските са иззети около 50 хиляди долара.

Президентът Зеленски обеща да бъдат взети мерки.

"Тази седмица ще бъде време за подходящи решения, те вече са подготвени. Не искам да ги обявявам сега, но те ще бъдат справедливи. Ще анализираме всичко подробно - енергетиката и снабдяването, отношенията между централното правителство и регионите, всичко, свързано с обществените поръчки за военните", каза Зеленски.

Зеленски съобщи още, че службите напредват в разследването срещу хора, работещи против Украйна и благодари на журналистите за установяването на факти по случаите със злоупотреби.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Грипна епидемия обявиха и в Ямбол
Грипна епидемия обявиха и в Ямбол
Урал също ще поиска неустойка от Левски след пропадането на контролата
Урал също ще поиска неустойка от Левски след пропадането на контролата