НОВИНИ

Кал, бавещи се ремонти, ръждясали надежди за помощ от държавата - Карловско година след потопа

bnt avatar logo
от Татяна Йорданова
20:12, 02.09.2023
Чете се за: 06:07 мин.
Регионални
Слушай новината

Една година след зловещото наводнение в Карловско, в което като по чудо нямаше жертви. Жителите на наводнените села се събраха, за да се помолят никога повече да не преживяват бедствие.

365 дни по-късно кметът на Карлово коментира, че държавата досега е отпуснала 16 млн. лева от необходимите 70 милиона, за да бъде напълно възстановена инфраструктурата в района. Разследването все още не е установило само природата ли е виновна за това наводнение.

Една година по-късно в Каравелово има нещо като паметник - на ръждясала от чакане надежда. Има и нещо като футболен стадион, където някой някога се е забавлявал - отдавна забравен. От орлов поглед всички наводнени села изглеждат по-подредено. Но отблизо:

"Тук спят синът и снахата на тази... то не е и спалня, то е част от спалня".

Обикаляме от село на село. Търсим хората, които точно преди една година застанаха пред камерата ни. В момента Ирина и Любомир - родители на три деца - живеят в полукъща в Трилистник. Настанени са във фургон.

"Той вече се издънва отдолу. Трябва да му правим ремонт".

Планират ремонт на временното си жилище. Някой ден, когато съберат пари. Засега държавата им е дала под 1000 лв. общо - отдавна използвани. До тях намираме Донка. Оранжериите ѝ са празни, но помни, че ефирът миналата година по това време бил пълен с обещания.

"Там където е минала водата - всичко е пропаднало на 100%, тъй че ние ще описваме щетите като на 100% такива", каза тогавашният министър на земеделието Явор Гечев.

"Ами нищо, чакаме. Казаха ни, че може да не получим нищо", казва Донка Матанска днес.

Наистина не получила нищо - с мотив, че щетите ѝ не са 100%. От Земеделското министерство отчитат, че са дали близо 75 000 лв. за 23 стопани. Останалите са като Донка.

В Каравелово откриваме Павлина. На същото място, където миналата година събираше дома си от калта.

Сега тя ни чете съобщение, че е невъзможно да бъде отпусната социална помощ, тъй като не са изпълнени условията. Не е получила и обещаваните 2500 лева за мебели... защото има доход малко над 504 лв.

БНТ: За държавата се водите богата?

Павлина Балтова: Да, точно така. Богата съм. Ти не трябва да бъдеш човек. Трябва да бъдеш робот, за да можеш да ги получиш тия пари.

Държавата все пак през юни поправила критериите и от 396 пострадали семейства в Карловско 63 може и да се класират да получат 2500 лева. На въпроса "как Ви помогнаха институциите" най-честият отговор е този:

- 375 лв.

Кметът на Карлово за възстановяването на наводнените села: Готови сме с всички проекти, чакаме разрешения

Най-много пари хората са получили от дарителската кампания към общината. Близо 2 млн. лева - разпределени между тези почти 400 домакинства. Отиваме към читалището, чиято директорка е износила ремонта на своите рамене.

"Държавата не е посегнала ръка да даде, поне да дойде да види", каза Дора Шопова.

"Нито едно от трите читалища не получи нито стотинка от Министерството на културата. Бяха обещани по 36 000 лв. - не дойде нищо", каза кметът на община Карлово Емил Кабаиванов.

Временните мостове тепърва ще бъдат сменени с нови. Ремонтът на улиците продължава. Или ще приключи до края на другото лято, или ще остане недовършен.

Емил Кабаиванов, кмет на Карлово: Ще спрем до там, докъдето имаме осигурени средства.

Кметът казва, че това зависи от държавата - дали ще отпуска пари поетнапно и навреме. А реките, от които тръгна всичко, са чисти само донякъде. Там, където държавата е отговорна да почисти - още се чака.

"Над Каравелово и Богдан има хиляди кубици дървен материал и хиляди кубици инертен материал. Той се намира в територии изключителна държавна собственост и те трябва да почистят тези територии, за да не става така, че ние да чистим речното корито и после отгоре да слиза пак в речното корито", поясни Емил Кабаиванов.

Година след бедствието в Карловско състоянието на речното корито на Стряма е същото

Сега държавата почиства в района на река Стряма - участък, който чака ремонт от 2009 година. Една част от реката е почистена. По-голямата част е като жива гора и чака. А жителите на селата правят молебен.

"За да пострада това село има много виновни".

Само че все още не е посочен нито един.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Промениха датата на мача за Суперкупата на България по баскетбол
Промениха датата на мача за Суперкупата на България по баскетбол
В Монголия папата отправи явно послание към Китай за целите на Католическата църква
В Монголия папата отправи явно послание към Китай за целите на Католическата църква