НОВИНИ

Управляващите отричат участие на Алексей Петров в "сглобката", той осигурявал логистиката (Обзор)

bnt avatar logo
от Екип на "По света и у нас"
19:28, 02.09.2023
Чете се за: 05:45 мин.
У нас
Слушай новината

Участвал ли е Алексей Петров в "сглобката" на кабинета - коментарите продължават и днес. Премиерът Николай Денков отново повтори, че бившата барета не е имал никаква роля в създаването на действащото правителство.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов също обяви, че е спекулация, че правителство се дължи на Петров, уточни обаче, че "логистиката да се срещнат ПП и ГЕРБ" е осъществена от него. И двамата коментираха думите на президента управлява ли се страната от задкулието.

Според премиера не е вярно, че страната се управлява от задкулисието. Николай Денков оспори и думите на президента, че няма никакво значение какво казва министър-председателят.

"Това, което говори един или друг по този начин, са празни приказки ще го нарека. Атаки, както виждате, има от опозицията, нормално, има от президентството, бих казал, че е малко изненадващо, защото ролята на президента по конституция е съвсем различна. Това, което е важно за нас, е да успеем да работим спокойно".

Борисов: Алексей Петров осигури логистиката за срещата ни с Кирил и Асен, но не е присъствал на нея

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов също коментира думите на Румен Радев.

"Президентската институция има две основни задачи. Първата е да обединява, втората - ако има критики - да ги критикува, като всяко едно правителство има нужда от това. С първата той (Румен Радев - б.р.) не се справя".

На въпрос ще има ли проблеми в "сглобката" след вчершаните думи на Борисов, че Алексей Петров е участвал при създаването на правителството, Денков заяви:

"От самото начало знаехме, че ще има напрежение в тази конструкция и тя е съврзана с различните политически интереси на участниците, но аз действително не виждам по никакъв начин роляата на Алексей Петров в това".

БНТ: А ако се окаже, че той има някакава роля, вие ще подадете ли оставка ?

"Няма никаво значение това. Аз с Алексей Петров никога не съм го говорил, никога не ме е интересувал. Ако някой друг беше премиер и той е поемал някакави ангажименти към Алексей Петров, питайте го. Мен това не ме интересува. Питайте Кирил Петков, питайте Бойко Борисов, това са хората, които могат да ви кажат нещо по въпроса".

Днес Борисов поясни думите си от вчера, като каза, че всъщност е нямало физическа среща с Алексей Петров при съставянето на кабинета.

"Спекулация е, че това правителство се дължи на Алексей Петров. Той осъществи логистиката. След незаконните арести, след масовите арести по страната от тяхното МВР, разговор между нас не можеше да се осъществи. Просто физическата среща беше невъзможна. Алексей Петров осигури тази логистика да можем да си говорим, като е важното тук е, че той не е присъствал на срещата. Бяхме аз, Кирил и Асен. И тогава казахме - искаме ли за България да се опитаме да направим нещо? Аз да преглътна незаконните арести, които правихте по ГЕРБ, чегъртането и всичко останало в името на по-висшите цели".

Политически престрелки: Помогнал ли е Алексей Петров за "сглобката" за кабинет?

Борисов обясни още, че бащата на Кирил Петков също не е участвал в срещите. По-късно при посещение в Бургас, министър-председателят Николай Денков каза още, че все още не е обсъждал темата с Кирил Петков, който е в Съединените щати, но все пак допусна че може би Алексей Петров се е виждал с някго.

"Не е участвал в дискусия, не е предлагал имена, няма отношение към това правителство - да може да е имал някакво отношение, да се срещнат някой с някого, това не е съставяне на правителство".

През следващата седмица ще има среща между лидерите на ПП, ДБ и ГЕРБ. И Денков, и Борисов, коментираха днес , че е постигнато съгласие между двете коалиции как да изглежда антикорупционния закон и той ще бъде гласуван на второ четене в Народното събрание.

Темата дали Алексей Петров е бил посредник при съставянето на правителството днес коментира и лидерът на БСП Корнелия Нинова в социалните мрежи. По думите ѝ, само 24 часа след като Борисов е потвърдил, че е имало срещи между него, Алексей Петров и ПП, днес се отметнал от това. И в същия момент казвал "аз никога не лъжа". "Пародия", заключава Нинова.

По темата работиха: Елиана Димитрова, Цветелина Катанска, Давид Сукнаров

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Франция приключи с победа участието си на световното първенство по баскетбол
Франция приключи с победа участието си на световното първенство по баскетбол
Реал Мадрид победи Леванте след обрат с гол на Джуд Белингам в добавеното време
Реал Мадрид победи Леванте след обрат с гол на Джуд Белингам в добавеното време